« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
zagrebački novac

Proračun Zagreba za 2009. konzervativan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

gradski proračun

,

Slavko Kojić

,

proračun Zagreb

Proračun grada Zagreba za 2009. u iznosu od osam milijardi kuna izradili smo na konzervativan i restriktivan način, pa je njegovo povećanje u odnosu na ovu godinu, nakon rebalansa proračuna, 4,99 posto, rekao je danas pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić na sjednici Gradskog poglavarstva gdje je prijedlog proračuna "prošao" bez rasprave u prvo čitanje Gradske skupštine.

Kojić je naglasio da su gradski proračun uspjeli "iskemijati" na najbolji mogući način tako da se stečena socijalna prava neće dirati, dok će se izgradnja planirati primjereno razdoblju globalne krize na što ih je, kaže, danas dopisom upozorilo i Ministarstvo financija.

Kod donošenja proračuna vodili smo se smjernicama Vlade iz srpnja, a primijenili smo ih i restriktivnije sluteći krizu u 2009., rekao je Kojić i dodao kako bi proračun dosegao devet milijardi da Grad nije ostao bez 800 milijuna kuna zbog smanjenja prihoda od poreza na dobit i 200 milijuna kuna iz neoporezivog dijela dohotka.

"Grad Zagreb će dijeliti sudbinu Hrvatske"

Milan Bandić je dodao da umirovljenici, građani slabijeg imovinskog stanja i ostali neće ostati bez dosadašnjih socijalnih prava, dok će sve drugo ostati otvoreno, pa i zamrzavanje plaća što, kako navodi, iziskuje dogovor svih socijalnih partnera u slijedećih mjesec i pol.

Bandić je kazao da će se investicijski ciklus zadržati na sadašnjoj razini, a dodatne potencijale Grad će potražiti u reorganizaciji gradske uprave.

"Nema odlaganja u racionalizaciji i reorganizaciji gradske uprave što smo, nasreću, započeli još prije dvije godine", dodaje Bandić

Na sjednici je rečeno da Grad Zagreb planira u 2009. iz vlastitih izvora ostvariti 7,8 milijardi kuna, a 200 milijuna kuna od zaduživanja, za kapitalne rashode. Kao prioritete u prometno- komunalnoj infrastrukturi u 2009. Bandić je istaknuo produžetak Branimirove ulice, proširenje Radničke ceste i Slavonske avenije. Zasad se, kaže, planira i sklapanje ugovora za projektiranje dva mosta te početak rješavanja imovinsko- pravnih odnosa vezanih uz realizaciju mostova Jarun i Bundek.

U poruci gradonačelnika, uz proračun za 2009., ističe se da će središnja kapitalna orijentacija Grada biti "zagrebački model stambenog zbrinjavanja", a naglasak će biti i na razvoju mjesne samouprave.

Također, Grad u 2009. namjerava povećati udio neporeznih prihoda u proračunu odnosno racionalnije koristiti poslovne i javne gradske prostore te sustavno raditi na naplaćivanju potraživanja, dok će dio javnih potreba i dalje rješavati u suradnji s Vladom RH.

Poglavarstvo je prihvatilo i prijedlog rebalansa za ovu godinu odnosno povećanje proračuna za 2,28 posto ili 170 milijuna kuna ostvarenih, uz ostalo, porastom prihoda od komunalnih doprinosa i naknada, od spomeničke rente i od poreza na promet nekretninama.

Uskoro će biti raspisan međunarodni javni natječaj za upravitelja "Arena Zagreb", najavio je dogradonačelnik za gospodarstvo Ivo Jelušić. (hina/metro-portal)

 

13.11.2008. 07:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh