« Film
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
20. MFF

Propeler Motovuna za film Western

U pobjedničkom filmu "Western", njemačko-bugarsko-austrijskoj koprodukciji, njemačka redateljica i scenaristica Valeska Grisebach propituje nekoliko tema, vestern kao uglavnom muški filmski žanr i (europsku) ksenofobiju

Western je dobio Propeler Motovuna
Western je dobio Propeler Motovuna (MFF)
Više o

Motovun film festival

,

Propeler Motovuna

,

film Western

,

20. MFF

Najbolji film ovogodišnjeg Motovun film festivala je film "Western" koji je osvojio glavnu nagradu festivala "Propeler Motovuna", ali i nagradu FIPRESCI - najstarijeg i najuglednijeg udruženja filmskih kritičara, objavljeno je u subotu popodne na konferenciji za novinare u Motovunu, a nagrade su uručene navečer na glavnom trgu.

"Propeler Motovuna" je glavna nagrada festivala koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu. FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) - najstarije je i najuglednije udruženje filmskih kritičara, objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta.

U pobjedničkom filmu "Western", njemačko-bugarsko-austrijskoj koprodukciji, njemačka redateljica i scenaristica Valeska Grisebach propituje nekoliko tema, vestern kao uglavnom muški filmski žanr i (europsku) ksenofobiju.

Film govori o skupini njemačkih građevinaca koji započinje naporan posao na gradilištu u zabačenom selu u Bugarskoj. Boravak u inozemstvu poziva na pustolovinu, ali ih ujedno suočava s vlastitim predrasudama i nepovjerenjem zbog nepoznavanja jezika i kulturalnih razlika. Ubrzo dolazi do međusobnog sukoba jer se počinju natjecati za naklonost i usluge seljana.

Direktor festivala Igor Mirković, predsjednik žirija Hrvoje Hribar i predsjednik savjetodavnog odbora festivala i selektor programa Istrand Mike Downey istaknuli su da je ovogodišnji festival donio sjajna ostvarenja te da se radilo o fantastičnom jubilarnom izdanju.

"Osim što smo iznimno zadovoljni izdanjem i projekcijama i u pet dana predstavili značajne filmove te zemlja-partner nam je bila Island, mogu reći i da je žiri odlučio kao da sam ih ja sam podmitio", kazao je Igor Mirković dodavši kako je odluka donesena na "demokratski način".

O najboljem filmu odlučio je žiri, u čijem su sastavu bili Hrvoje Hribar, aktivistica i umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot Maša Aljehina, spisateljica Rumena Bužarovska, filmska producentica Anna Mara Karlsdottir i kazališni redatelj Oliver Frljić.

Nagradu Motovunski kratki dobio je film Napisano/Nenapisano u režiji Adriana Silisteana, zbog iznimno suptilnog prikaza strogog postupanja rumunjskih vlasti prema jednoj romskoj obitelji.

Ovogodišnji glazbeni program bio je posebno bogat, otvorenje je bilo u znaku skupine Let3, a zatvaranje s Laibachom. Zanimljiv je i kreativan bio i motovunski kampus gdje je sudjelovalo 50 studenata iz sedam škola, odnosno fakulteta uz predavanja, okrugle stolove i druge sadržaje.

Inače, u petak navečer održana je svečanost dodjele nagrade Maverick slavnoj poljskoj redateljici Agnieszki Holland, prvoj autorici dobitnici ove nagrade koja se dodjeljuje od 2008. godine. Nagrada Maverick namijenjena je autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja, a ovogodišnja dobitnica jedna je od rijetkih filmskih autora iz nekadašnjeg Istočnog bloka a današnje istočne Europe, koja se etablirala izvan domaćih granica i uspješno spojila filmski istok i zapad. Nagradu joj je na prepunom motovunskom glavnom trgu predao njezin kolega s praške akademije i jedan od osnivača Motovun Film Festivala, Rajko Grlić. 

Selektori ovogodišnjeg Motovuna bili su Jurica Pavičić, kao selektor glavnog programa, zatim Milena Zajović selektorica glavnog programa i programa Izopačena umjetnost 2.0, Mike Downey, selektor programa Zemlja partner: Island u Istri, Inja Korać, za program Buzz@teen, dok je Andrej Korovljev bio selektor programa Motovunski kratki.

30.07.2017. 10:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh