« Film
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
FESTIVALI

Propeler Motovuna "Ratnom konju" Riley Keough i Gine Gammell

Pobjednik ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, odnosno dobitnik glavne nagrade Propelera Motovuna, američki je film "Ratni Konj" u režiji Riley Keough i Gine Gammell

Motovun film festival
Motovun film festival (Arhiva)
Više o

nagrade

,

Motovun film festival

,

Propeler Motovuna

O dobitniku nagrade odlučio je glavni žiri u kojemu su bili Piotr Domalewski, Goran Dukić i prošlogodišnja dobitnica Propelera Motovuna Ninja Thyberg.

"Iskren i majstorski izrežiran film, od početka do kraja obilježen nevjerojatnim glumačkim izvedbama. Brutalan koliko i sladak te uvijek vjeran svojim protagonistima i njihovu svijetu", obrazloženje je žirija prilikom donošenja odluke o dobitniku Propelera Motovuna. 

Nagrada žirija kritičara FIPRESCI pripala je filmu Sveti duh Cheme Garcíje Ibarre. Osvrnuvši se na težak zadatak odabira najboljeg ostvarenja u motovunskoj selekciji članovi žirija Midhat Ajanović, Tim Lindemann i Marko Stojiljković jednoglasnu su odluku obrazložili tvrdnjom da su ove godine, kako su rekli, "imali sreće jer se jedan film posebno istaknuo svojom originalnošću, snažnim kontrastom između tople palete boja i naklonjenosti likovima s jedne strane te mračne priče s druge, između retro dizajna te jasnog i preciznog viđenja suvremenog svijeta, a naposljetku i po humoru kojim je tako raskošno začinjen". 

Nagrada animiranom uratku Prodavači leda

Žiri Motovunski kratki nagradu je dodijelio animiranom uratku Prodavači leda Portugalca Joãa Gonzaleza.

"Ovaj nas je animirani film ostavio bez riječi i u suzama. Svojom slojevitošću zadire u brojne teme, od ljubavi i gubitka do globalne ekonomije i ekološke kataklizme. Sva ta važna pitanja obrađena su s nevjerojatnom suptilnošću i vještinom, dramaturški i stilski. Ovo poetično umjetničko djelo zaslužuje ući u stalni postav svakog muzeja suvremene umjetnosti", obrazložili su između ostalog svoju odluku članovi žirija Jing Hasse, Mo Harawe i Andrej Korovljev.

Posebno priznanje otišlo je filmu Ukrotiteljica Alcibiadea Cohena, dok je nagrada za najbolji hrvatski kratki film Corto Montonese dodijeljena Lani Barić za Snjeguljicu.

U pet dana festivala, od utorka do subote, motovunskim kinima i uličicama promarširalo je 112 filmova, deseci volontera i tisuće posjetitelja.

Bogatom glazbenom programu pridonijeli su i brojni filmovi, a nezaboravno audiovizualno iskustvo priuštila su braća Sinkauz izvedbom glazbe koju su skladali za projekciju kultnog švedskog filma Vještice: Povijest magije kroz stoljeća, koji ove godine slavi stotu obljetnicu. 

Inače, počasnu nagradu Maverick Motovuna ove godine dobio je beogradski redatelj Goran Marković, čiji su hitovi Nacionalna klasa i Majstori, majstori bili u popratnom programu. Priznanje za više od pola stoljeća djelovanja primio je ugledni asistent kamere Ranko Mitić, koji je snimio više od 300 filmova, a motovunskoj se publici predstavio kultnim kratkim dokumentarcem Mala seoska priredba.

31.07.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh