« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PETINA NEISTRAŽENA

Pronađeno 20.000 novih morskih vrsta

Znanstvenici su 10 godina provodili popisivanje živih organizama u moru i zaključili da postoji najmanje milijun morskih vrsta

Pronađeno 20.000 novih morskih vrsta
Pronađeno 20.000 novih morskih vrsta (Wikipedia)
Više o

more

,

iza ogledala

Popisivanje živih organizama u moru omogućilo je identificiranje 20.000 novih vrsta, iako je petina ocena i dalje neistražena, pokazali su rezultati znanstvene studije objavljene u ponedjeljak u Londonu nakon 10 godina istraživanja.

"Popisivanje je otkrilo neočekivano izobilje vrsta", odnosno oko 250.000 u odnosu na 230.000 do sada poznatih, zaključuju znanstvenici. Za istraživanje je mobilizirano 2.700 znanstvenika iz više od 80 zemalja, iako tek treba otkriti brojne vrste u područjima koja nisu istražena, kao i u onim istraženima.

Logički se može zaključiti da postoji najmanje milijun morskih vrsta, zaključuju znanstvenici. Prema istraživanju postoje vrste u svim proučenim područjima, čak i tamo gdje ima vrlo malo kisika i svjetla.

To popisivanje kartografira i život u oceanima i prikazuje putanje migracija vrsta, zabilježene pomoću satelita i druge elektronske opreme, a podaci bi trebali poslužiti za pocjenu promjena života u moru povezanih s prirodnim promjenama i ljudskim djelovanjem, poput naftnih mrlja.

Izvješće je objavljeno prigodom Međunarodne godine bioraznolikosti koju su proglasili Ujedinjeni narodi i dva tjedna prije summita o bioraznolikosti u Nagoyi u Japanu (18.-20. listopada). (hina/metro-portal)

04.10.2010. 10:21:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh