« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
UFF

Pronađen centar za zlo u mozgu

Svašta se još skriva u mozgu
Svašta se još skriva u mozgu (Wikipedia)
Više o

mozak

,

zlo

,

ventromedijalni hipotalamus

,

centar za zlo

Zlobno, zločesto ili jednostavno zlo ponašanje može se tako okarakterizirati kad mučite druge ljude bez motiva ili provokacije s njihove strane, a najnovije istraživanje pokazalo je i gdje se u mozgu rađaju takve ideje - preciznije, gdje se nalazi centar za zlo.

Znanstvenici su tijekom istraživanja na miševima usadili elektrode u mozgove mužjaka kojima je pružana mogućnost da napadaju slabije. Dva miša stavljanasu  u istu komoru, ali su oni bili odvojeni pregradom koja je imala dvije male rupice kroz koje bi jači miševi mogli nanjušiti suparnika.

Zatim bi znanstvenici uklonili prepreku ili je ostavili na mjestu, tako da su se vremenom miševi naučili koja im rupa omogućava napad na slabijeg miša.

Nakon što je proces učenja završen, neki miševi počeli su pokazivati jasnu preferenciju "borbene rupe", dok drugi nisu, što je znanstvenicima omogućilo da identificiraju koji su miševi prirodno motivirani za borbu, a koji nisu.

Promatrajući agresivne miševe, otkrili su da se aktivnost u moždanoj regiji ventromedijalnog hipotalamusa pojačavala kada su odlučivali koju rupu izabrati.

Zbog toga znanstvenici smatraju da bi baš to područje mozga moglo imati ključnu ulogu u motivaciji za neprovociranu agresiju.

Da bi testirali tu teoriju odlučili su provjeriti kako na to područje mozga djeluje prestanak naučene povezanosti između određene rupe za njušenje i prilike za napad na slabijeg suparnika. U skladu s tim, prestali su omogućavati borbe, bez obzira na to koju rupu odabrali, sve dok se povezanost nije izgubila. I nakon toga, kao i i prije, primijećena je povećana aktivnost u ventromedijalnom hipotalamusu.

Komentirajući otkriće, znanstvenik Davin Lee objašnjava da bi informacije do kojih je istraživanje došlo mogle voditi daljim istraživanjima agresivnih impulsa, navode znanstveni portali. 

12.03.2016. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh