Promocija i valorizacija istarskog goveda
"Pro. V.I.C." u sklopu Programa jadranske prekogranične suradnje
Istarski župan Ivan Jakovčić sa suradnicima na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli predstavio projekt "Pro. V.I.C." - promocija i valorizacija istarskog goveda.
Riječ je o projektu koji su Istarska županija i istarska Agencija za ruralni razvoj prošle godine kandidirale u sklopu Programa jadranske prekogranične suradnje, a prihvatila ga Europska komisija te je počela njegova provedba.
Po županovim riječima to je još jedan u nizu projekata zadaća kojih je oplemeniti najveće istarske tradicijske vrijednosti.
"Istarsko govedo predstavlja identitet Istre, a osnovni je cilj projekta istarsko govedo zaštititi, vrjednovati i nadzirati uzgoj i klanje kako bi se povećao broj grla, a proizvodi od tog goveda prepoznali kao autohtoni na tržištu", poručio je župan Jakovčić. Dodao je kako je taj projekt plod dugogodišnjih nastojanja Istarske županije na međunarodnom planu.
Po njegovim riječima meso istarskog goveda mora postati dio istarskih tradicijskih vrijednosti, poput tartufa, malvazije, maslinova ulja i drugih proizvoda.
Direktor Agencije za ruralni razvoj Gracijano Prekalj naglasio je kako se projekt počeo provoditi 1. rujna, odnosno odmah nakon potpisivanja Ugovora o nepovratnu financiranju. Projekt traje 15 mjeseci, vrijedi 160 tisuća eura, od čega Agencija s partnerima osigurava polovicu, t.j. 80 tisuća eura, dodao je.
"Govedo je dio tradicije istarskog podneblja. Prije gotovo 15 godina u Istri su bila 124 goveda, a sada ih je oko 600", podsjetio je Prekalj. (HINA)
Novi komentar