« Fun
objavljeno prije 5 mjeseci i 5 dana
PUNXSUTAWNEY

Proljeće stiže ranije, kaže svizac Phil

Prema tradiciji čiji korijeni sežu u 1887. godinu, ako Phil vidi svoju sjenu, zima će se produljiti za još šest tjedna, a za takav slučaj postoji druga izreka

Phil kaže - gotova je zima
Phil kaže - gotova je zima (Arhiva)
Više o

svizac Phil

Slavni svizac Phil iz Punxsutawneya provirio je iz svoje nastambe u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji u nedjelju ujutro no nije vidio svoju sjenu, čime je, prema tradiciji, predvidio raniji dolazak proljeća.

"Sjenu svoju Phil ne vidje, proljeće će doći prije", tako otprilike glasi prijevod jedne od dviju tradicionalnih rečenica koju izgovara stručni prevoditelj pred gomilom oduševljenih fanova najgoreg, ali najljupkijeg američkog meteorologa.

Prema tradiciji čiji korijeni sežu u 1887. godinu, ako Phil vidi svoju sjenu, zima će se produljiti za još šest tjedna, a za takav slučaj postoji druga izreka.

Prve su sviščeve prognoze zabilježene upravo na području Pennsylvanije i danas su spektakl iako ih američki klimatski autoriteti smatraju uspješnima u samo 40 posto.

Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, no festival u Punxsutawneyju je najpoznatiji, a u svjetsku pop kulturu ušao je s filmom "Beskrajan dan" iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi.

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

"Groundhog Day" i prateća pompa svake godine u Punxsutawneyu, gradiću s 5,5 tisuća stanovnika, privlači desetke tisuća ljudi i donosi mu dodatnih milijun dolara prihoda, po podacima tamošnje gospodarske komore.

03.02.2020. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh