« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
NAJAVE

Projekt Ilica: Q'Art

Projekt Ilica: Q'Art svoje će rujansko izdanje održati kroz dva dana. 12. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, a 13. rujna na samoj Ilici

Projekt Ilica: QArt
Projekt Ilica: QArt (Arhiva)
Više o

Projekt Ilica

,

Q-Art

POSTAVLJANJE CRVENIH KRIŽEVA NA ILICI

Umjetnička akcija Aleksandra Battiste Ilića

Ilica, 3.9.2020. do 13.9.2020.

Zagreb će pamtiti ovu 2020. godinu. Nažalost, ne po dobru. Uz zdravstvene, ali i još dublje društvene i ekonomske posljedice koje će ostaviti pandemija korona virusa, teške materijalne, ali i duhovne posljedice na grad i njegove građane ostavio je i razoran potres te na kraju snažna poplava koji su uništili niz domova u staroj gradskoj jezgri, a i šire.

Zagreb je ranjeni grad, a umjetnička akcija „Postavljanje crvenih križeva na Ilici", čiji je autor umjetnik Aleksandar Battista Ilić želi naglasiti razmjere te ranjenosti i trauma građana, pozivajući na svjesnost, solidarnost, ali i odgovornost prema ovoj situaciji i njenim dalekosežnim posljedicama.

Ova umjetnička akcija je dio Projekta Ilica: Q'Art koji se još od 2000. godine bavi upravo tom tematikom, osvještavajući građane o zapuštenosti samog srca grada. Projekt se vodi načelom uključivosti pa okuplja cijelu zajednicu oko središnje zagrebačke ulice Ilice kroz dinamiku Community Arta - umjetnosti zajednice.

Projekt Ilica: Q'Art svoje će rujansko izdanje održati kroz dva dana. 12. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, a 13. rujna na samoj Ilici.

Šest crvenih platnenih križeva dimenzija 5x5 metara na pročeljima i zabatima zgrada na Ilici i Britanskom trgu bit će postavljeni 3.rujna , a autorov je cilj da tijekom deset dana, sve do 13.rujna, građane motiviraju na promišljanje o dubini i razmjerima krize, ali i na aktivaciju u smjeru zajedničkih napora za „izliječenje" i novi, bolji početak za grad na svim razinama.

Pred nama je raskrsnica prema budućnosti koju sami moramo odabrati: Želimo li da stara jezgra - srce grada, bude samo kulisa ili želimo da bude puna života? To je pitanje koje autor želi da si postavi svaki građanin Zagreba.

O autoru:

Aleksandar Battista Ilić pokretač je Projekta Ilica: Q'Art zajedno s Ivanom Nikolić Popović. Battista Ilić cijenjeni je međunarodni suvremeni umjetnik, izlagao je u najznačajnijim muzejima širom svijeta poput MoMA-e u New Yorku. Bavi se kolektivnim oblicima umjetnosti, Community Art-om, performansom, multidisciplinarnim projektima. Donedavno je bio dekan Akademije Likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

03.09.2020. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh