« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
LOŠE...

Proizvodnja fosilnih goriva premašuje klimatske ciljeve

UN-ovo istraživanje kaže da proizvodnja fosilnih goriva premašuje klimatske ciljeve, što je definitivno opasno za klimu

I dalje se vade nemilice...
I dalje se vade nemilice... (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

fosilna goriva

Svijet planira proizvesti dvostruko više ugljena, nafte i plina do 2030. nego što bi bilo primjereno ciljevima ograničavanja globalnog zagrijavanja, objavili su UN i znanstvenici šaljući novo upozorenje zbog klimatskih promjena.

Neki od najvećih proizvođača fosilnih goriva u svijetu, među kojima Australija, Kina, Kanada i SAD, su zemlje koje uvelike povećavaju proizvodnju tih goriva.

Temeljem Pariškog sporazuma iz 2015. države su se obvezale dugoročno ograničiti prosječni porast globalne temperature na do dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje te uložiti dodatne napore kako taj porast ne bi premašio 1.5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Cilj je smanjiti proizvodnju fosilnih goriva, vlade je planiraju povećati

Cilj od 1.5 stupnjeva Celzija zahtijeva smanjenje godišnje proizvodnje fosilnih goriva oko šest posto u razdoblju od 2020. do 2030.

Umjesto toga zemlje planiraju prosječno godišnje povećanje proizvodnje od dva posto, što bi do 2030. rezultiralo više nego dvostrukom proizvodnjom u odnosu na onu koja bi omogućila ograničenje porasta temperature na ne više od 1.5 stupnjeva Celzija.

Od 2020. do 2030. godišnje bi trebala pasti globalna proizvodnja ugljena 11 posto, nafte 4 posto i plina 3 posto da bi se postigao taj temperaturni cilj.

No vlade planiraju godišnji porast proizvodnje od dva posto za svaku od te tri vrste goriva.

"Jaz je veliki i zemlje planiraju proizvesti 120 posto fosilnog goriva više do 2030. nego što bi bilo u skladu s ciljevima ograničavanja porasta temperature do 1.5 Celzijevih stupnjeva",navodi se u izvješću.

Izvješće je objavio Program UN-a za okoliš (UNEP) u suradnji sa stručnjacima nekoliko međunarodnih instituta - Štokholmskog instituta za okoliš, Međunarodnog instituta za održivi razvoj te više sveučilišta.

Ograničavajući propisi

Izvori energije koji stvaraju ugljik suočeni su sa sve više ograničavajućih propisa zbog kojih postaju manje privlačni za ulagače i korporacije.

"Tvrtke su počele uvažavati rizike sankcija, rizici za vlade su slični, no s posljedicama po stotine milijuna ljudi", kaže Mike Coffin, analitičar za Carbon Tracker.

"Bez obzira na to brinu li proizvođači fosilnih goriva za fizički utjecaj na klimatske promjene, moraju uvidjeti utjecaj pada prihoda od fosilnih goriva na svoja gospodarstva i poduzeti mjere da diverzificiraju", dodaje on.

Ove su godine pandemija koronavirusa i posljedična zatvaranja čitavih zemalja dovela do kratkotrajnog pada proizvodnje fosilnih goriva i procjenjuje se da će iznositi sedam posto, navodi se u izvješću UNEP-a.

Biden obećao ukidanje subvencije za fosilna goriva

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden obećao je da će ukinuti subvencije za fosilna goriva vrijedne milijarde dolara godišnje, no sigurno će biti suočen sa snažnim otporima zastupnika u Kongresu, čak i među demokratima.

Prema skupini Climate Action Tracker, koja analizira politike vlada prema klimi i ograničavanju globalnog zagrijavanja, svijet će uz sadašnje proizvodne planove zabilježiti povećanje globalne temperature od 2.9 stupnjeva Celzijevih do kraja stoljeća.

 

05.12.2020. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh