« Film
objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana
FILMOVI

Program Filmšnite i Samci stanuju ovog tjedna u kinu Kinoteka

Na repertoar stižu Stranci Andrewa Haigha, a u goste dolaze Filmšnite – prvo izdanje revije filmova s njemačkog govornog područja, s filmovima o Ingeborg Bachmann i Elfriede Jelinek

Samci
Samci (Arhiva)
Više o

kino Kinoteka

,

Filmšnite

U Kinoteci kreću Filmšnite, novi zajednički projekt Austrijskog kulturnog foruma, Goethe-Instituta Kroatien i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije, u sklopu kojeg će kroz četiri projekcije domaćoj publici biti predstavljeni neki od najistaknutijih recentnih filmova s njemačkog govornog područja, tj. iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

Program započinje u ponedjeljak (12.02.) projekcijom Ingeborg Bachman: Putovanje u pustinju, biografskog filma o radikalnoj spisateljici te predvodnici austrijske književne renesanse, koji prati njezin uzbudljiv književni život i romansu s Maxom Frischom. Redateljica filma je veteranka Margarethe von Trotta, a glavnu ulogu odigrala je sjajna Vicky Krieps. Ulaz na film je besplatan, uz obvezno preuzimanje karata na blagajni.

U utorak (13.02.) na rasporedu je Elfriede Jelinek - jezik pušten s lanca, dokumentarni film o još jednoj kultnoj spisateljici, dobitnici Nobelove nagrade za književnost i oštroj kritičarki austrijskog društva. Redateljica Claudia Müller snimila je višeslojan portret ove velike umjetnice, a zanimljivim montažnim rješenjima nastoji oponašati Jelinekin specifičan pripovjedni stil.

Program se nastavlja i sljedeći tjedan (19. i 20. veljače) s filmovima Sisi & ja Frauke Finsterwalder i Teorija svega Timma Krögera. Pokrovitelj programa je Erste banka.

Noviteti: Stranci

Andrew Haigh majstor je istančanih psiholoških drama, a ovaj je status potvrdio Strancima - pričom o osamljenom muškarcu, koji dobija priliku ponovno se susresti s roditeljima koje je izgubio kao dječak. Haighov film priča je o duhovima kakvu još niste vidjeli - nevjerojatno emotivna i kompleksna meditacija o odrastanju, gubitku i osamljenosti, koja će vam slomiti srce i zatim ga ponovno sastaviti. Uz maestralnu režiju, montažu, zvuk i nostalgični soundtrack iz 1980-ih, Stranci se mogu pohvaliti i odličnim glumačkim nastupima Andrewa Scotta i Paula Mescala.

Ostali noviteti: Aktualni hitovi

Na repertoaru i dalje prikazujemo hit-filmove koji i dalje izazivaju veliki interes publike: romantičnu dramu Prošli životi Celine Song, crnu komediju Uboga stvorenja Yorgosa Lanthimosa, provokativni povijesni film Zona interesa Jonathana Glazera te kompleksnu sudsku dramu Anatomija pada Justine Triet. Riječ je o radovima koji su obilježili prethodnu godinu i koji se za Oscare natječu u najprestižnijim kategorijama.

I ovaj tjedan s velikog ekrana zavodit će vas Slatka Simona Igora Mirkovića, intrigantni neo noir smješten u milje seks-chatova.

Svi koji su propustili pogledati u Berlinaleu nagrađeni novi film Christiana Petzolda Crveno nebo moći će to nadoknaditi u petak u 16 sati, a na Matineji za odrasle u subotu moći ćete pogledati Udar sreće Woodyja Allena.

ADU_Drive: Bombonijera

Program ADU_DRIVE, inspiriran Google Drive arhivom Akademije dramske umjetnosti na kojoj se nalaze tisuće vježbi studenata ADU, a koje često ondje i ostanu zakopane, donosi te vježbe u mrak projekcionističke dvorane kako bi ih vaš senzorij napokon doživio, ovoga puta u Kinoteci!

Izbornici ovoga izdanja su studenti Nina Damjanović, Tadija Čaluković, Petar Lebinec, Stjepan Hren i Tibor Vukelić, a donose pet filmova koje su odabrali iz različitih razloga, koje će objasniti uoči projekcije. Popis filmova zasad je iznenađenje, a ulaz je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

13.02.2024. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh