« Film
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
SJEĆANJA

Program filmova u sjećanje na Borivoja Dovnikovića - Borda

Jedan od najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, kroz svoj trade-mark duhovite dosjetke pričao je ozbiljne priče o malom čovjeku u bezobzirnom i otuđenom svijetu

Borivoj Dovniković - Bordo
Borivoj Dovniković - Bordo (Arhiva)
Više o

Borivoj Dovniković Bordo

U nedjelju 6. ožujka u 19 sati, u sjećanje na nedavno preminulog Borivoja Dovnikovića - Borda, jednog od najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, bit će prikazan izbor njegovih kratkih animiranih filmova. Program se održava u zagrebačkom kinu Tuškanac, u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Zagreb filmom.

Borivoj Dovniković - Bordo  (Osijek, 12. XII. 1930 - Zagreb, 8. II. 2022) jednom je rekao da je najviše ponosan na to što je uspješno obavljao više zanimanja istodobno: crtač stripova, karikaturist, ilustrator, kompletni autor animiranih filmova i pedagog animiranog filma.

Iz njegove raznolike, uspješne i dugotrajne karijere, ove nedjelje će biti predstavljen njegov bogati opus animiranih filmova, od razdoblja kad je kao crtač i animator značajno utjecao na izgled filmova drugih redatelja (Goool!, 1952) do svojih autorskih animiranih filmova, u koje se ubrajaju svjetski klasici poput Znatiželje (1970), Putnika drugog razreda (1974) i Škole hodanja (1978).

Jedan od najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, kroz svoj trade-mark duhovite dosjetke pričao je ozbiljne priče o malom čovjeku u bezobzirnom i otuđenom svijetu. Virtuozno je eksperimentirao raznim stilskim metodama na neutralnoj bijeloj pozadini, postupku kojeg je inaugurirao u Zagrebačkoj školi.

Uoči projekcije, uvodnu riječ održat će Juraj Kukoč, filmski arhivist, a gošća projekcije bit će supruga Borivoja Dovnikovića - Borde, Vesna Dovniković, dugogodišnja glavna tajnica Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA. 

02.03.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh