« Film
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
FESTIVAL

Program 21. Animafesta

Svjetski festival animiranog filma jedini je hrvatski filmski festival od stvarnog svjetskog značaja

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta
Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta (Animafest)
Više o

Zagreb

,

Animafest

,

program festivala

Prikazat će se filmovi podijeljeni u sedam programa: Veliko natjecanje (konkurencija), Svjetska panorama, retrospektivni program majstora animacije posvećen filmovima člana žirija Paula Driessena, program animiranih glazbenih filmova, tematski program Animirani umovi, Cartoon d'Or predstavlja najbolje radove kratke animirane europske produkcije, a pripremljen je i opsežan program kratkih dječjih filmova bez dijaloga namijenjen najmlađoj Animafestovoj publici.

Velika je novost novi umjetnički ravnatelj festivala, Daniel Šuljić, domaći autor animiranih filmova i glazbenik koji je naslijedio animatora, strip-crtača i ilustratora Krešimira Zimonića. Novog umjetničkog ravnatelja izabralo je Vijeće Animafesta: Darko Kreč (predsjednik), Vesna Dovniković, Pavao Štalter, Željko Sarić, Milan Blažeković, Nikica Gilić i Marko Meštrović.

Istom prilikom produkcijska kuća HULAHOP d.o.o. ponovo je izabrana za organizatora Animafesta. HULAHOP d.o.o. čine producentice festivala Olinka Vištica i Vjera Matković te produkcijska savjetnica Dana Budisavljević, koje su na funkciji organizatora festivala od 2007. godine. Novi umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić i organizator festivala HULAHOP navedene će funkcije obavljati sljedeće četiri godine.

Animafest Zagreb - Svjetski festival animiranog filma jedini je hrvatski filmski festival od stvarnog svjetskog značaja. Osobno sam se imao priliku uvjeriti da samo spominjanje Zagreba kod kolega i profesionalaca s raznih strana svijeta izaziva poštovanje, što je zasluga Zagrebačke škole animiranog filma i ovog festivala, popularno nazvanog Animafest.

Kao autor koji je pohodio mnoge festivale svjestan sam velike odgovornosti koju pozicija umjetničkog ravnatelja nosi sa sobom, otvoren sam za suradnju i zahvalan dosadašnjim ravnateljima i organizatorima što su nas sve doveli u ovu ugodnu poziciju.

U svijetu stalnih uspona i padova, stvaranja novih i gubljenja tradicionalnih manifestacija, gdje već dva uzastopna loša izdanja mogu poljuljati teško stečeni ugled, ovaj naš festival - drugi najstariji međunarodni festival na svijetu u potpunosti posvećen umjetnosti animacije - zaslužuje da mu svi koji mogu pridonijeti posvete svu potrebnu pažnju.

a meni, na organizacijskom timu, na hrvatskim autorima i ne manje važno - HAVC-u, Gradu i Ministarstvu kulture leži obaveza da nastavimo razvijati, unapređivati i njegovati kvalitetu programa, broj gostiju i ukupnu atmosferu koja dovodi do plodonosnih razmjena ideja i stavlja Zagreb i Hrvatsku u epicentar svjetske animacije - izjavio je povodom izbora novi umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić.

Daniel Šuljić animator je i glazbenik rođen 1968. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Beču 1997. godine. Njegovi filmovi, najčešće rađeni tehnikom crtanja kavom ili uljanom bojom na staklu, prikazani su na više od 200 domaćih i međunarodnih festivala na kojima su prikupili dvadesetak vrijednih nagrada. Među najuspješnije Šuljićeve radove ubrajaju se: Kolač (1997), Film s djevojčicom (2000), Mogu si to jako dobro zamisliti (2003), Kratak život (2007. rađen s Johannom Freise) i U lancima (2011).

Vanjski je suradnik na Odsjeku za animaciju i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te umjetnički savjetnik za animirani film pri Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC). Član je zagrebačkih glazbenih sastava: džez/pop/disko benda Stampedo i trash garage benda Welcomin' Comittee in Flames.

Nagrade festivala Animafest Zagreb 2011. su: Grand Prix za najbolji film iz natjecateljskog programa i 3.000 EUR, nagrada Zlatni Zagreb za najbolji filmski projekt u razvoju i 3.000 EUR i Nagrada publike za najbolji dugometražni film iz Velikog natjecanja. O najboljim će filmovima odlučiti tročlani žiri u sastavu:

PAUL DRIESSEN - Slavni animator svjetskog glasa i nizozemskog podrijetla čija je karijera počela krajem šezdesetih godina i to radom na slavnom filmu o Beatlesima Žuta podmornica (1968), koji će Animafest prikazati u svom glazbenom programu. U ranim sedamdesetima emigrirao je u Kanadu, gdje je pod paskom njihovog filmskog odbora (National Film Board of Canada) napravio bogat opus radova. Animafest je 2002. godine  Driessena počastio Nagradom za životno djelo, a ove mu je godine posvetio program Majstori animacije, pa će tako zagrebačka publika imati priliku pogledati veliku većinu njegovih radova.

DAVID SILVERMAN - Američki animator najpoznatiji po režiji Simpsona, planetarno popularnog serijala kojemu godine prikazivanja nisu naštetile, te režiji istoimenog dugometražnog animiranog filma iz 2007. godine koji će se prikazati na Animafestu. Silverman je pasionirani svirač tube i član nekolicine glazbenih sastava.

DUNJA JANKOVIĆ - Hrvatska ilustratorica i strip-crtačica koja se bavi kolažima i glazbom. Magistrirala je strip na Akademiji vizualnih umjetnosti u New Yorku i slovi za jednu od najperspektivnijih domaćih mladih autorica. Svoje je radove izlagala na dvadesetak skupnih i nekolicini samostalnih izložbi, a stripove objavljuje u Europi i Americi. Dobitnica je vrijednih domaćih i stranih nagrada. Organizatorica je u nas jedinstvenog umjetničkog festivala stripa, ŠKVER!

U Velikom natjecanju prikazat će se devet dugometražnih animiranih filmova koji čine presjek najvrednijih i najvažnijih radova nastalih u posljednje tri godine diljem svijeta:

CHICO I RITA / CHICO & RITA, Javier Mariscal, Fernando Trueba, Tono Errando, Španjolska, UK, 2010, 94'

Romantična i strastvena priča o ljubavi i džezu ispričana u ritmu latinoameričkih balada, bolera i rumbe, novi je film Oskarovca Fernanda Truebe i najpoznatijeg španjolskog dizajnera Javiera Mariscala koji poručuju: Ljubav je pjesma koju nikada ne zaboravljate!

DOVIĐENJA, GOSPODINE CHRISTIE / GOODBYE MISTER CHRISTIE, Phil Mulloy, UK, 2010, 78'

Što se dešava kada cijeli svijet ugleda snimku seksa uzornog engleskog gospodina Christiea s francuskim mornarom? Otkrijte seks, laži i videovrpce u novom, šokantnom i napetom filmu lucidnog redatelja Phila Mulloya koji vas vodi na putovanje od uglađenog engleskog predgrađa do prvog kruga pakla i nazad. Dobitnik nagrade za najbolji dugometražni film na Međunarodnom festivalu animacije u Ottawi.

MOJ PAS TULIP / MY DOG TULIP, Paul Fierlinger, Sandra Fierlinger, SAD, 2009, 83'
Poslije više godina bezuspješnog traženja savršene partnerice, uzaludnih dejtova i dogorjelih svijeća, jedan je čovjek shvatio da žena njegovog života hoda - četveronoške. Film o ljubavi i kućnim ljubimcima glasovno su oplemenile dive Isabella Rosselini i pokojna Lynn Redgrave.

RUŽNO PAČE / THE UGLY DUCKLING, Garri Bardin, Rusija, 2010, 74'
Provjerite kolika je tolerancija jedne kokoši u novoj interpretaciji poznate bajke Hansa Christiana Andersena koju uz bajkovite tonove Čajkovskog pripovijeda proslavljeni majstor ruske animacijske škole Garri Bardin. Kritika i publika odlično su prihvatili ovu uzbudljivu i dirljivu glazbenu komediju za male i velike ljubitelje animacije.

ŽIVOT JEDNOG MAČKA / A CAT IN PARIS, Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol, Francuska, Belgija, 2010, 62'
Napeti animirani triler u produkciji slavnog studija Folimage o dvostrukom životu crnog tigrastog mačka Dina koji dane provodi kao kućni ljubimac, a noći kao maca-provalnica. Film je jedinstven i osvježavajući osvrt na tradicionalnu animiranu formu jer svaki je kadar filma u potpunosti ručno oslikan. Zbog spektakularnog vatrometa boja i finoće crteža toplo se preporučuje gledanje na velikom platnu.

KÉRITY, KUĆA BAJKI / ELEANOR'S SECRET, Dominique Monféry, Francuska, Italija, 2009, 76'
Alisa iz zemlje čudesa, Crvenkapica i Petar Pan okupljeni na jednome mjestu znače samo jedno: Tulum i Nevolju. Provjerite o kakvoj se avanturi radi u novom filmu čuvenog redatelja Dominiquea Monferya, koji je 2004. godine bio nominiran za nagradu Oscar za svoj fantazmagorični animirani film Destino na kojem je surađivao s velikanima Salvadorom Dalíem i Waltom Disneyem.

PIERCING I, Liu Jian, Kina, 2009, 74'              
Prvi kineski nezavisni dugometražni animirani film kritička je i subverzivna priča o ljudskoj sudbini u vrijeme okrutnih socijalno-ekonomskih promjena. Redatelj Liu Jian donosi suvremeni portret života u Kini u vrijeme aktualne svjetske ekonomske krize. Cenzuri sklona kineska vlada nije ga zabranila, ali nije ni potpomogla produkciju filma, koju su redatelj i njegova supruga u potpunosti sami napravili. Miljenik je festivalske publike i žirija: osvojio je brojne nagrade za najbolji dugometražni film na festivalima poput Kineskog festivala nezavisnog filma, ReAnimaniji, Asia Pacific Screen Awards 2010. i portugalskoj Cinanimai.

METROPIA, Tarik Saleh, Švedska, Danska, Norveška, Finska, 2009, 86'
Mračni futuristički triler o zavjeri, kontroli uma i prljavim poslovima u distopičnom svijetu budućnosti s Vincentom Gallom i Juliette Lewis u glavnim ulogama. Film je rađen specijalnom tehnikom obrade i animiranja fotografija, čime je postignuta jedinstvena i dosad neviđena scenografija stilski inspirirana radovima Terrya Gilliama i Roya Anderssona. Film je dobitnik nagrade Future Film Festival Digital Award na festivalu u Veneciji (Mostra, 2009), a skladatelj Krister Linder dobitnik je nagrade za najbolju filmsku glazbu na festivalu u Stockholmu.

TECHNOTISE: EDIT I JA / TECHNOTISE: EDIT AND I, Aleksa Gajić, Republika Srbija, 2009, 86' 
Prvi srpski dugometražni animirani film frenetična je cyberpunk-priča o Edit Stefanović, studentici psihologije koja u želji da položi težak ispit potraži usluge crnog tržišta te u vlastito tijelo ugradi ukradeni vojni čip. Edith postaje moćnija nego što je to ikada mogla zamisliti. Kritika ga opisuje kao srpski Ghost in the Shell,  a Hollywood priprema remake u produkciji kuće Legendary Pictures, poznate po produkciji filmova iz franšize Batman, Čuvari (Watchman) i U kraljevstvu divljih stvorenja (Where the Wild Things Are).

04.05.2011. 09:26:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh