« Kultura
objavljeno prije 12 godina
2012

Proglašeni pobjednici Photodaysa

Godišnji natječaj za najbolje fotografije u deset službenih kategorija proglasio je u Rovinju pobjednike

Kolaž nagrađenih fotografija
Kolaž nagrađenih fotografija (Photodays)
Više o

Rovinj

,

Photodays

,

pobjednici

,

kategorije

Na svečanosti dodjele nagrada, koja se održala u hotelu Lone u Rovinju, petu godinu zaredom proglašeni su pobjednici godišnjeg natječaja Rovinj Photodays, kojim se nagrađuje suvremeno fotografsko stvaralaštvo i autori čiji su radovi odabrani godišnjim natječajem u deset službenih kategorija.

Podsjetimo, na natječaj, raspisan početkom godine, pristiglo je ukupno 8500 fotografija, a o najuspješnijima je odlučivao međunarodni žiri u čijem su radu sudjelovali Karen Irvine (kustosica i zamjenica direktora čikaškog muzeja suvremene fotografije), Soraja Helac (članica vijeća za kupnju umjetnina u njujorškom muzeju Solomon R. Guggenheim), Sergio Bessa (kustos u muzeju za umjetnost u Bronxu) i Andreana Scanderbeg (potpredsjednica udruge švicarskih profesionalnih fotografa), a koje je predvodio predsjednik žirija, istaknuti hrvatski fotograf s njujorškom adresom Hrvoje Slovenc.

U kategoriji za najbolje fotografske publikacije iz prethodne godine pobjedu je odnjela Sara Perović (Pula), s tematskim časopisom o fotografiji. Istaknuti novinski fotograf Vjekoslav Sledar (Zagreb), pobjednik je u kategoriji primjenjene fotografije sa serijom dojmljivih portreta kolumnista Jutarnjeg lista, dok je portretima beskućnika iz Toronta, svoj pobednički plasman u istoimenoj kategoriji osvojio Dalibor Talajić (Rovinj).

U modnoj fotografiji najboljima je proglašen iskusni autorski dvojac Decker i Kutić (Zagreb), koji su, u istoj kategoriji i ranije nagrađivani za svoje radove. Među ranije nagrađivanima pojavljivao se mladi, ali vrlo zapaženi autor Borko Vukosav (Zagreb), ovaj put nagrađen u kategoriji pejzaž. Uz kategorije portret i pejzaž, najviše prijava na natječaj pristiglo je i u kategoriji arhitektura, a pobjedu je odnjela fotografkinja Mira Stanić (Rijeka) svojim pedesetgodišnjim zgradama, kao glavnim motivom nagrađene serije fotografija.

Prilikom odabira finalista u kategoriji dokumentarne fotografije, ocjenjivački sud uzeo je u obzir aktualnost teme kojom su se fotografi bavili. Mario Topić (Zagreb) osvojio je najbolji plasman svojim dokumentarnim projektom kojim je otvorio vrata doma mladog gay para, bilježeći njegovu intimu i svakodnevicu. Intimne su također fotografije autorice Isabelle Bubole (Ližnjan), pobjednice u kategoriji akt, ali i radovi čak troje autora, nagrađenih u kategoriji najboljih mladih autora, Petre Mrše (Rijeka), Siniše Glogoškog (Varždin) i Tjaše Kalkan (Zagreb).

Prestižnu nagradu za najbolji umjetnički projekt osvojio je pulski fotofraf Hassan Abdelghani. Inspiriran novelom "Nevidljivi gradovi" talijanskog autora Itala Calvina, Abdelghani stvara seriju fotografija "Sa distance" za koju posjećuje grobove u Puli i nekoliko drugih gradova i ponovno fotografira portrete preminulih. U portretima pokojnika, autor prepoznaje "grad živih koji diše u gradu mrtvih" i obrnuto. Zahvaljujući nagradi, nagrađeni koncept bit će predstavljen u rujnu, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Svi radovi pobjednika i finalista ulaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt, te su dio putujuće izložbe, koja će sljedeće predstavljanje imati upravo u toj kulturnoj instituciji u rujnu.

U sklopu svečane dodjele nagrda, dodjeljena su i posebna priznanja za doprinos u fotografiji dvojici autora Abdulahu Seferoviću i Virgiliu Giuricinu, a fotografu Mladenu Tudoru uručena je nagrada za životno djelo.

03.06.2012. 12:27:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh