« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
FILOZOFSKI FAKULTET

Profesori otvorenim pismom izrazili podršku studentima

Profesori se dive studentskoj borbi za pristojniju, razumniju i ljudskiju akademsku, ali i društvenu budućnost.

(Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

studentski prosvjed

,

Ministarstvo znanosti

,

Aleksa Bjeliš

,

Filozofski fakultet

,

Tomislav Pletenac

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

Duje Bonacci

,

studentska peticija

,

podrška profesora

,

akademska zajednica

,

pismo podrške

Profesori zagrebačkog Filozofskog fakulteta na kojemu i dalje traje blokada nastave potpisuju otvoreno pismo podrške studentskim zahtjevima.

Oko 120 profesora zagrebačkog Filozofskog fakulteta, te 30-ak s drugih fakulteta potpisali su od sinoć otvoreno pismo potpore prosvjednicima, potvrdio je novinarima pročelnik Odsjeka etnologije Tomislav Pletenac.

U otvorenom pismu, koje se nalazi na web stranici slobodnifilozofski.bloger.hr, među ostalim se navodi kako potpisani profesori "podržavaju studentski bunt, njegove metode i ciljeve, te se dive njihovoj borbi za akademsku, ali i društvenu budućnost svih nas: za budućnost pristojniju, razumniju, ljudskiju."

"Peticija koja se počela sinoć potpisivati danas je izašla kao javno pismo upućeno nastavnicima Filozofskog fakulteta i cijeloj akademskoj zajednici", rekao je Pletenac. Njime se, dodao je, traži zadovoljenje onoga što je klasična ideja sveučilišta - suradnja profesora i studenata te drugačiji izlazak iz ove krize. Istaknuo je i da nije riječ ni o kakvom štrajku, odbijanju odgovornosti ili kršenju zakona. "Ovo je samo apel institucijama da konačno počnu djelovati na tolerantan i demokratičan način", rekao je Pletenac koji je potvrdio i da je troje-četvero pročelnika do sada dalo ostavke jer nisu željeli preuzeti odgovornost za odvijanje nastave.

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu u nastavi je zaposleno oko 650 profesora, asistenata i drugog osoblja.

Studenti-prosvjednici, koji 18. dan blokiraju nastavu na Filozofskom fakultetu, na današnjoj su konferenciji za novinstvo istaknuli kako se ni danas nitko iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa nije odazvao sudjelovanju u radu studentske radne skupine, unatoč tomu što im je to, kako su rekli, sinoć na plenumu obećao glasnogovornik Ministarstva Duje Bonacci.

"Gospodin Bonacci pred punim je plenumom izrazio otvorenu želju da predstavnici Ministarstva prisustvuju na radnoj skupini kako bi 'studentima objasnili ono što dosad nisu razumjeli' iz dopisa Radovana Fuchsa sveučilištima od 4. svibnja", rekli su studenti.

U telefonskom razgovoru Bonacci je novinarima izjavio da je "to obećao u svoje osobno ime, a ne u ime Ministarstva, jer je i na sinoćnjem plenumu bio samo kao građanin". Rekao je da se danas nije mogao odazvati studentskom pozivu zbog organizacijskih poteškoća, a nije mogao niti reći hoće li Ministarstvo uskoro službeno nekoga poslati studentima kako bi se razjasnile nejasnoće i uspostavio dijalog.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš izjavio je danas, nakon susreta sa studentima Pravnog fakulteta, kako "pledira na racionalnost" jer "plenumski način odlučivanja studenata i odluke koje se donose nisu legitimne i ne obvezuju nikoga ni studente niti nastavnike". (hina/metro-portal)

07.05.2009. 16:19:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh