« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
DAN NARCISA

Prodajom narcisa protiv raka dojke

Pomoć za borbu protiv opake bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli više od dvije tisuće žena.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Jadranka Kosor

,

Europa Donna Hrvatska

,

rak dojke

,

Božo Biškupić

,

Dan narcisa

,

Nade Kraljević

,

Mamma

Središnja akcija obilježavanja 13. dana narcisa - dana oboljelih od raka dojke, danas je organizirana na Cvjetnom trgu i Centru Kaptol, a kupnjom narcisa građani se pridružuju prikupljanju pomoći za borbu protiv te opake bolesti, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli više od dvije tisuće žena, od kojih 850 umre.

Po riječima predsjednice foruma Europa Donna Hrvatska Nade Kraljević, rak dojke je u porastu, a od njega kod nas oboljeva svaka 11. žena, dok trećina njih umire zbog otkrivanja bolesti u kasnijem stadiju.

Upravo zbog toga, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke "Mamma", u sklopu kojeg ženama u dobi od 50 do 69 godina šalju pozive na mamografske preglede. Očekuje se da bi Nacionalni programa ranog otkrivanja raka dojke, nakon pet godina provođenja, trebao smanjiti smrtnost žena od te bolesti za 25 posto.

Podršku akciji danas su dali brojni visoki državni i gradski dužnosnici, među kojima je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar kulture Božo Biškupić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

Jadranka Kosor je tom prilikom istaknula kako je važno da žene vode brigu o sebi i odu na pregled, kako bi, ukoliko se utvrdi da imaju zdravstvenih poteškoća, to pravovremeno liječile.

Akcija Dan narcisa organizira se u 34. hrvatska grada, uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, foruma Europa Donna Hrvatska, Hrvatskog senološkog društva, te klubova žena operiranih od raka dojke. (hina/metro-portal)

21.03.2009. 17:18:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh