« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
ŠUPLJI STUP

Problemi s drugim mirovinskim stupom

Oni koji su se odlučili na drugi stup sada primaju manje mirovine.

Oni koji su izdvajali dodatna sredstva sada imaju manje mirovine.
Oni koji su izdvajali dodatna sredstva sada imaju manje mirovine. (Ivana Marinić Kragić, CROPIX)
Više o

mirovinska reforma

,

mirovinski drugi stup

,

Ivan Nahtigal

,

Željko Šemper

,

novi umirovljenici

Umirovljenike koji su na početku mirovinske reforme dobrovoljno odlučili uplaćivati pet posto mirovinskog doprinosa u drugi mirovinski stup treba vratiti u sustav generacijske solidarnosti te im priznati pravo na dodatak na mirovinu, kao i ostalim novim umirovljenicima, upozoravaju Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU).

Umirovljenici koji su bili između 40 i 50 godina starosti imali su pravo izabrati žele li se priključiti novom načinu obračunavanja plaća dodatnim izdvajanjima.Pokazalo se, naime, da su mirovine prvih 115 umirovljenika koji su ih ostvarili na temelju uplata u prvi i drugi stup manje od iznosa koje bi ti umirovljenici primali da nisu ulazili u štednju u drugom stupu.

"Probili smo je s uvođenjem dodatka od 100 kuna plus šest posto, i s povećanjem mirovina do 20 posto, i uvođenjem dodatka za nove umirovljenike". Ivan Nahtigal iz SUH-a pritom naglašava da je ključno pitanje svake reforme formula za usklađivanje mirovina jer sadašnja uzrokuje stalni pad mirovina koje ne prate rast plaća.

Predsjednik HSU-ova Odbora za mirovinski sustav Željko Šemper navodi primjer umirovljenice kojoj je zbog odluke o uplati u drugi stup mirovina manja za 534 kune - da je doprinos plaćala samo u prvom stupu danas bi umjesto 1.804 kune primala 2.338 kuna.

Za sada još ne raspolažu podacima o broju osoba koje su se odlučile za novi sustav obračuna mirovina, no najavljuju kako će za sve njih predložiti prebacivanje u međugeneracijsku solidarnost

"Uzrok je svakako kratkotrajno članstvo u fondu i zbog toga mala ušteda, ali izdvajanje od pet posto doprinosa u drugi stup i inače je premalo", kaže Šemper. Mirovinski fondovi stoga predlažu da se izdvajanja postupno godišnje povećavaju za po jedan posto dok se ne dođe na konačnih 10 posto doprinosa, s time se slažu i stručnjaci. (metro-portal)

17.09.2008. 14:25:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh