« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
HNS:

Problem Hrvatske je strukturalna kriza, a ne recesija

Proizvodnje nema, društveni model je potrošnja, a za sve je kriva - svjetska kriza.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Hajdinjak, CROPIX)
Više o

recesija

,

HDZ

,

HNS

,

SDP

,

turizam

,

Radimir Čačić

,

gospodarska politika

,

Dragan Kovačević

,

decentralizacija

,

strukturalna kriza

,

svjetska kriza

S tribine o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, čelnici Hrvatske narodne stranke- liberalnih demokrata danas su poručili da najveći hrvatski problem nije recesija nego strukturalna kriza ili kriza modela upravljanja.

"Politička je floskula da nas je pogodila recesija", kazao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić na stranačkoj tribini u Zagrebu ocjenjujući da Hrvatsku nije ni mogao dotaknuti kolaps investicijskog sektora kad ga niti nemamo.

"Naše banke nisu financirale niti jedan ozbiljan projekt, sve se svodi tek na financiranje automobila i stanova, malog i srednjeg poduzetništva", navodi Čačić.

Rješenje vidi u jačanju proizvodnog sektora i decentralizaciji te podsjeća kako je još prije pet mjeseci ponudio strateške mjere za izlazak iz krize, što je javno i objavljeno, ali da su tada iz Vlade govorili o BDP-u od četiri pa potom od dva posto. "Ima li pilota u avionu?", pitao je Čačić.

"Dosad nitko nije preuzeo odgovornost za sudbinu građana, sve se svodi na opstanak na vlasti", smatra Čačić i dodaje kako su u Vladi za pet godina plaće narasle 60 posto, a broj zaposlenih u javnoj upravi veći je za 35.000 dok je u industriji, samo tijekom ove godine, broj zaposlenih manji sedam posto, a industrijska proizvodnja manja je 14 posto.

Gospodarska politika po principu 'Kupi glas, nije važno šta košta, ionako neću platiti' je logika HDZ-a gdje je na vlasti, ali i SDP-a u Zagrebu, tvrdi Radimir Čačić.

Gospodarski strateg HNS-a Dragan Kovačević ocijenio je nedopustivim da se aktualna vlast hvali kako su se uspješno zadužili, umjesto da pokrenu proizvodnju.

Smatra da bismo trebali imati rast BDP-a od četiri do pet posto godišnje kako bi servisirali sadašnji dug koji se popeo na 41 milijardu eura, no predviđa realni pad BDP-a i to do sedam posto.

Čini se, kaže Kovačević, da su sada svjetske financijske institucije rekle 'dosta', a mi smo u međuvremenu izgubili sistem industrijske proizvodnje i radne navike, a dobili smo model društva u kojemu je važno što više potrošiti.

"Takav način upravljanja potpuno je pogrešan, no glavno je da je nađen dežurni krivac - svjetska kriza", dodaje Kovačević i navodi kako je isto i u Zagrebu gdje nema nikakve gospodarske politike, osim kako zadovoljiti socijalno-glasačke skupine.

Čačić i Kovačević svjetlu točku vide u turizmu, ali ne, kako kažu, zbog politike Ministarstva turizma, već zbog činjenice što će se europski gosti više odlučivati za bliža odredišta te zbog dobrih hrvatskih cesta i sve nižih cijena benzina. (hina/metro-portal)

08.04.2009. 21:59:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh