« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
akcija indeks

Privode se profesori zagrebačkih fakulteta

Prometni i Ekonomski fakultet okružili su policajci i istražitelji USKOK-a - policija navodno zatekla profesora Protegu na djelu...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

USKOK

,

akcija indeks

,

operacija Index

,

uhićenje profesora

Na zagrebačkim fakultetima trenutno vlada panika. Izvanredno stanje potvrdili su i iz Državnog odvjetništva koje je za trinaest sati sazvalo izvanrednu sjednicu gdje će objaviti sve podatke o akciji Indeks.

U pozivu medijima na konferenciju za novinare se osim naziva akcije ne precizira o čemu je riječ. Portal Jutarnjeg lista javlja da se radi o antikorupcijskoj akciji na Sveučilištu u Zagrebu koja je počela rano jutros i da su Marijan Benko i Mladen Bajić o tome jutros obavijestili prorektora Sveučilišta u Zagrebu, te sveučilišne vlasti.

Iako je javna tajna kako je diplomu vrlo lako kupiti na Prometnom fakultetu, do sada nikada nije bilo nekih većih akcija, a čini se kako je USKOK duže vrijeme pratio određene profesore upravo na Prometnom fakultetu, ali i na elitnom Ekonomskom fakultetu.

Prema prvim neslužbenim informacijama inspektori su se na Ekonomskom fakultetu prvo zaputili profesoru Silviju Orsagu, a zapečaćena je i soba profesora Borisa Siseka. Detaljan pretres trenutno se vodi u tajništvu fakulteta, a policija je pokucala i na vrata dekana Darka Tipurića.

Informacije govore o 21 profesoru i deset asistenata koji su meta USKOKA, a najveća koncentracija policije je na Ekonomiji. Prometni je fakultet također u okruženju, a policija je navodno ušla u kabinet profesora Veselka Protege u trenutku upisa ocjena u indekse, koji su zaplijenjeni.

Iz istog se izvora saznaje da su policajci u kabinetima  profesorica Jasne Jurum Kipke i Sanje Steiner. Na fakultete trenutno mogu ući jedino osobe s indeksima, a dekan Ekonomije Darko Tipurić tvrdi da će se svi za danas zakazani ispiti održati bez odgoda.

Do sada je na obavijesni razgovor priveden redovni profesor Prometnog fakulteta Damir Božičević, a profesorica s Ekonomije Marica Škrtić se nakon razgovora s policijom već vratila na fakultet.

Policija je, uz fakultete, zauzela položaje i pred stanovima profesora i nekih osoba za koje se vjeruje da su diplome stekli na nezakonit način. (metro portal)


18.09.2008. 11:00:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh