« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
LOVA

Pripreme za uvođenje eura

Hrvatska narodna banka idući će tjedan objaviti natječaj za grafičko rješenje hrvatskih kovanica eura, a pobjedničko će se poslati u Bruxelles na potvrdu

Polako ali sigurno...
Polako ali sigurno... (Arhiva)
Više o

HNB

,

euro

Hrvatska šahovnica bit će podloga na svim kovanicama, a na njoj i karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica. Cijeli proces uvođenja eura iznimno je složen.

- Taj proces ima za cilj da euro bude uveden u Hrvatskoj 2023. Bitno je da na vrijeme budemo spremni i u tehničkom pogledu, a jedan od aspekata su sigurno kovanice, naglasio je premijer Andrej Plenković.

Hrvatska treba udovoljiti i mnogobrojnim kriterijima, poput razine javnog duga, deficita, inflacije, tečaja i kamatnih stopa. Iako nam se zbog pandemije javni dug snažno povećao, javne su financije pod kontrolom. 

- Prema trenutnom stanju u proračunu, mi se već ove godine vraćamo na silaznu putanju udjela javnog duga u BDP-u. Za neka 2 postotna boda bi trebala biti dinamika smanjivanja svake godine u idućem trogodišnjem srednjoročnom razdoblju, govori Zdravko Marić, ministar financija.

Zbog uvođenja eura, cijene ne bi trebale znatnije porasti.

- Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene u kunama i eurima prije uvođenja eura i nakon uvođenja eura, naglasio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Prema iskustvu drugih zemalja, uvođenje eura donosi pozitivne promjene za građane.

- U svim zemljama koje su uvele euro, dogodilo se da je nakon uvođenja eura standard života porastao, drugim riječima da su plaće rasle brže nego cijene, rekao je Vujčić.

Gospodarstvo će nam, zbog rasta produktivnosti i konkurentnosti, vjerojatno biti uspješnije. A onda bi, kaže guverner, i plaće trebale biti veće nego što bi bile da ne uvedemo euro.  

29.07.2021. 11:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh