« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BAN KI-MOON:

Prioritet UN-a u 2010. je sprječavanje širenja nuklearnog naoružanja

Kao jedan od najvažnijih događaja istaknuta je konferencija posvećena Sporazumu o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

nuklearno razoružanje

,

Ujedinjeni narodi

Svjetska zajednica ima novu priliku za unaprjeđenje programa razoružanja i sprječavanja širenja nuklearnog naoružanja u 2010. godini, rekao je u petak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Ban je kao važan događaj istaknuo konferenciju posvećenu Sporazumu o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja (NPT) koja će se održati u svibnju. NPT regulira nuklearne programe zemalja koje u njemu sudjeluju.

"Sporazum se suočava s više izazova", rekao je Ban na sastanku čelnika UN-ovih agencija za razoružanje i nuklearnu tehnologiju, uključujući Yukiya Amana, novog glavnog ravnatelja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču.

"Uspješan ishod će osnažiti povjerenje ne samo u sporazum nego i spram kolektivnog globalnog nastojanja da se svijet oslobodi nuklearnog naoružanja", rekao je.

NPT, koji je stupio na snagu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, svakih se pet godina preispituje kako bi se utvrdio napredak u nuklearnom razoružanju i ojačale mjere nuklearne sigurnosti. (hina/metro-portal)

08.01.2010. 23:31:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh