« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ZBRAJANJE RAČUNA

Primorac najskuplje platio svaki glas (71kn), slijede Bandić i Hebrang

Neovisni kandidat Milan Bandić platio je svaki svoj glas 36 kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Dragan Primorac

,

Andrija Hebrang

,

predsjednički izbori

,

troškovi kampanje

,

Ivo Josipović

,

drugi krug

Jednostavan izračun u kojem se troškovi promodžbe svakog kandidata na TV-u i u tisku podijele s brojem osvojenih glasova, pokazuje da su izbore "najskuplje" platili Primorac, Bandić i Hebrang, dok je "jeftino" prošao Ivo Josipović, piše Večernji.

Utrošena sredstva svakog pojedinog kandidata za mjesec dana kampanje pritom su izračunali GONG i Transparency International.

Dragan Primorac je tako svaki glas platio čak 71 kunu, a iznos je tim porazniji ako se uzme u obzir da je bivši ministar na izborima osvojio tek šesto mjesto.

Neovisni kandidat Milan Bandić, koji je prema neslužbenim procjenama na kampanju potrošio daleko najviše novca, platio je svaki svoj glas 36 kuna, slijedi ga Vidošević sa 25 kn te Hebrang s 15 kn. U usporedbi s njima, najbolje je prošao premoćni pobjednik prvog izbornog kruga, Ivo Josipović koji je svaki glas platio samo šest kuna.

U nešto drugačijem izračunu Jutarnjeg, korišteni su troškovi koje su sami kandidati neposredno nakon izbora iznijeli (manji su od procjena GONG-a i Transparency Internationala).

Prema takvoj računici najviše je potrošio Boris Mikšić (72,3 kn), a najmanje Josip Jurčević (2,8 kn). Ponovno je uočljiva velika razlika između troškova i koristi koje su ostvarili stožeri dvojice najbolje plasiranih kandidata - Bandić je potrošio 24 kune, dok je Josipovića glas stajao tek 5,5 kuna.

28.12.2009. 21:44:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh