« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
POZIV GRAĐANIMA

Prijavite eventualne nepravilnosti na izborni dan

GONG upozorava da njihovi promatrači ne mogu biti prisutni na svim izbornim mjestima.

Fotografija vijesti
Više o

GONG

,

lokalni izbori

,

nepravilnosti

,

glasačka mjesta

Nevladina udruga GONG, koja će nedjeljne lokalne izbore nadgledati sa 700 stalnih promatrača i 50 mobilnih timova, pozvala je danas građane da im jave ako uoče ozbiljne nepravilnosti tijekom izbornog dana, a sudionike izbora su pozvali na ponašanje primjereno demokratskim standardima.

GONG je s današnje konferencije za novinare pozvao građane da im prijave nepravilnosti jer njihovi promatrači neće moći biti na svim izbornim mjestima.

Pažnja promatrača bit će usmjerena na poštivanje izbornih zakona i procedure na biračkom mjestu, odnosno uočavanje i izvještavanje o eventualnim neregularnostima.

GONG napominje da glasački listići moraju biti promješani i okrenuti licem prema dolje kako bi se jamčila tajnost glasovanja te da nitko ne smije glasovati u ime druge osobe jer je to kazneno djelo.

Također, "birače nitko ne smije zastrašivati, ucjenjivati ili prisiljavati da otkriju za koga su glasovali", rekle su predstavnice GONG-a Sandra Pernar i Vanja Škorić.

GONG podsjeća birače da će na biračkom mjestu dobiti četiri listića a da sami mogu odabrati hoće li glasovati na svim listićima ili samo na nekom od njih.

Adresu svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti putem SMS poruke na način da matični broj pošalju na broj 5454 ili na internetskim stranicama Središnjeg državnog ureda za upravu.

Birači koji zbog bolesti ne mogu otići glasovati trebaju na izborni dan obavijestiti birački odbor kako bi im se omogućilo glasovanje na mjestu na kojem se nalaze.

Sudionike na izborima GONG poziva na poštivanje zakona i procedure te na ponašanje primjereno demokratskim standardima, a nadaju se da će izbori proći u tolerantnoj atmosferi.

Na izborni dan GONG će izvještavati javnost o tijeku izbornog procesa na temelju prikupljenih dojava promatrača i građana. Priopćenjima će se oglasiti u 11, 15, 19, i 21,30 sati, dok će zbirni izvještaj biti objavljen najkasnije do 24 sata. Konačni izvještaj o izborima bit će objavljen u lipnju. (hina/metro-portal)

16.05.2009. 14:44:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh