« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
OPREZNO

Pretilost vodi prema bolestima

Pretilost je abnormalno ili pretjerano nakupljanje masnog tkiva u organizmu, što dovodi do zdravstvenih problema poput visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih metaboličkih poremećaja

Pretilost je bolest
Pretilost je bolest (Arhiva)
Više o

pretilost

,

bolesti

Pretilost zdravstveni problemi usko su povezani i već odavna se na pretilost ne gleda kao samo na estetski manjak. Štoviše, pretilost je epidemija modernog doba, a svrstva se u kronične bolesti.

Svjetska zdravstvena ogranizacija definira ju kao abnormalno ili pretjerano nakupljanje masnog tkiva u organizmu, što dovodi do zdravstvenih problema poput visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih metaboličkih poremećaja te problema s kostima, uslijed preopterećenja. Osim tjelesnih problema, pretilost uzrokuje i brojne psihičke poteškoće poput depresije i anksioznosti. 

Nedavna studija provedena na Sveučilištu Bergen pokazala je da osobe koje su prije 40. godine života bile pretile imaju veći rizik da obole od nekoliko vrsta karcinoma. Konkretno, pokazao se povišen rizik za rak endometrija kod žena koje su bile pretile prije 40., povišen rizik za rak crijeva kod muškaraca te za sve vrste karcinoma povezane s pretilošću kod oba spola.

"Pretilost dokazano povećava faktor rizika za nekoliko vrsta karcinoma. U ovom istraživanju fokusirali smo se na stupanj pretilosti, trajanje i period u životu u kojem je osoba bila pretila", kaže za portal Health Europa voditelj studije, profesor Tone Bjorge sa spomenutog sveučilišta. 

Dodaje kako pretilost (BMI iznad 30) povećava kod muškaraca rizik da obole od karcinoma za 64 posto, a kod žena za 48 posto. "Prevencija pretilosti  je važna zdravstvena strategija u redukciji rizika za razvoj karcinoma", zaključuje Bjorge. 

17.10.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh