« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
MOLIM?

Pretilo je novo "normalno"?

Neodgovarajuća prehrana postaje "novi standard" u svijetu s obzirom da pretilost napreduje u gotovo svim zemljama a pothranjenost je i dalje prisutna u najsiromašnijim zemljama

Pretilosti ima previše ...
Pretilosti ima previše ... (FreeDigitalPhotos)
Više o

pretilost

,

pothranjenost

Međunarodna zajednica neće uspjeti iskorijeniti pothranjenost do 2030. ne bude li odlučno djelovala, ocijenili su autori Svjetskog izvješća o prehrani, dokumenta koji je izradila skupina međunarodnih stručnjaka uz financijsku potporu filantropskih i javnih organizacija.

U najmanje 57 od 129 zemalja u kojima se provodilo istraživanje, zabilježene su visoke stope pothranjenosti - napose zaostajanje u rastu i anemija - kao i pretilosti i prekomjerne težine kod odraslih, ističe se u tom izvješću.

"Svaka treća osoba pati od pothranjenosti ili pretilosti", upozorava Lawrence Haddad, supredsjedatelj skupine koja je izradila izvješće i znanstveni suradnik Međunarodnog istraživačkog instituta za politiku ishrane (IFPRI), prenosi se u priopćenju.

"Živimo u svijetu u kojemu su pothranjenost i pretilost postali normalni. Moramo reći da je to neprihvatljivo", istaknuo je.

U studiji se upozorava da je neodgovarajuća prehrana odgovorna za gotovo polovinu smrti djece do pete godine i da je najveći rizik za javno zdravstvo.

Svjetsko izvješće o prehrani svake godine prati ostvarivanje zadaća koje su članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preuzele 2013. za razdoblje do 2025.

14.06.2016. 13:46:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh