« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
kanadska sramota

Konačno izglasana zabrana masakra beba tuljana

Europski je parlament u utorak zabranio trgovinu tuljanovim krznom

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

tuljani

,

ubijanje tuljana

Bebe tuljana uskoro će imati bolj šanse za preživljavanje. U utorak je Europski parlament izglasao zabranu trgovanja krznom tuljana, zatvarajući na taj način tržište vrijedno 5,6 milijuna dolara. Zabrana će potpuno uništiti industriju koja je i tako u opadanju.

"Odluka Europskog parlamenta je monumentalna", tvrdi Katie McConnell, glasnogovornica International Fund for Animal Welfare. "Lov na tuljane u Kanadi je najveći lov na morske sisavce u svijetu." Uz Kanadu, vodeće su zemlje u lovu na tuljane još i Norveška i Namibija.

Lovci na tuljane obično zatuku bebe tuljana metalnom šipkom koja se zove hakapik. Često tuljani nisu ni mrtvi, nego im se krzno guli na živo. Druga omiljena metoda, lov puškama, teško je izvediva s broda uz pokretne mete, pa tuljani često ostanu ranjeni ležati sve dok lovci ne dođu do njih. "Ova ubijanja uzrokuju nezamislivu patnju tuljanima", kaže McConnell. "A Kanada ubija daleko previše tuljana. Ove je godine određena kvota od 270 tisuća tuljana za odstrel."

Potražnja za tuljanovim krznom drastično opada, cijene su pale više od 50% samo u zadnjih godinu dana. SAD i Meksiko već su zabranili prodaju tuljanovog krzna, koje se obično prerađuje u kapute, čizme i nakit. Rusija i Kina i dalje ostaju najveća tržišta za tuljanovo krzno, no Rusija je nedavno zabranila lov na tuljane mlađe od godinu dana.

Atlantic Marine, tvrtka koja obrađuje i izvozi krzno kanadskih tuljana nije bila dostupna za komentar ove odluke.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News San Francisco
08.05.2009. 11:40:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh