« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
afera Indeks

Preslušane snimke slučaja "Indeks 1"

Nastavlja se suđenje za namještanje upisa na Prometni fakultet, snimke razgovora vrlo inkriminirajuće.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)
Više o

afera prisluškivanje

,

Dragan Badanjak

,

Krešimir Somek

,

Prometni fakultet

,

slučaj indeks

,

namještanje upisa na fakultet

,

Indeks 1

,

optuženi profesori

,

snimke telefonskih razgovora

Suđenje optuženima za namještanje upisa na zagrebački Prometni fakultete u slučaju "Indeks 1" u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno preslušavanjem tajno snimljenih telefonskih razgovora u kojima su se putem posrednika ili izravno sa sveučilišnim profesorom dogovarali upisi na taj fakultet.

Preslušane su snimke razgovora optuženog profesora Krešimira Someka koji je s više suoptuženika telefonom dogovarao njihov ili upis njihove djece i poznanika. To je radio uvijek po istom obrascu i to tako da je savjetovao da se na prijemnom ispitu zaokruže samo rezultati u koje je polaznik "100 posto siguran", a da se na ostala pitanja ne odgovara.

"Ostalo će srediti oni moji tamo", uvjeravao je Somek optužene Suzanu Horvat, koja je dogovarala upis svoga sina Domagoja, zatim Sašu Miličića koji je posredovao pri upisu Domagoja Vrbana, te Ivana Markovića koji se kod Someka zauzeo za upis vaterpoliste "Mladosti" Ivana Buljubašića.

Više je sati trajalo preslušavanje audio zapisa telefonskih razgovora koje su policija i USKOK tajno snimili prisluškujući telefon Mladena Budora koji je s većinom od ukupno 16 optuženih kao posrednik dogovarao upis na fakultet.

U više je navrata preko telefona spominjao i razgovarao s prvooptuženim Draganom Badanjkom, prodekanom Prometnog fakulteta kojega je navodio kao onog preko kojega se se "sređivali" upisi, te Nerinu Puškarić iz referade fakulteta koja je prikupljala svu dokumentaciju za upise i savjetovala što od dokumenata (svjedodžbe, osobne dokumente, fotografije, itd.) treba donijeti.

Iako je Bodur više puta opominjao optužene da se preko telefona suzdrže od spominjanja imena i iznosa, u snimkama se čulo kako se za neke upise plaćalo 1300 eura, da se moglo zaraditi od 200 do 1000 eura, da su se upisi na prvu godinu plaćali u dvije rate, a više je osoba, među kojima i onih optuženih, poimence spominjano.

U nizu snimki razgovora Bodur i drugi posrednik, optuženi Josip Đaković, prvoooptuženog Badanjka nazivali su "Badi" (uglavnom je Đaković pitao Bodura je li kontaktirao Badija i je li on nešto sredio), te su pričali kako bi se za posredovanje pri upisu na fakultet zadovoljili s 1500 (nisu spominjali valutu).

Na idućem ročištu 24. travnja trebalo bi završiti preslušavanje audio zapisa, a potom bi uslijedilo iznošenje obrana optuženih. (hina/metro-portal)

17.04.2009. 15:36:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh