« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
zbogom

Preminuo utemeljitelj ZagrebFesta Fedor Kopsa

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je danas da je preminuo Fedor Kopsa - skladatelj, nakladnik i glazbeni promotor te najstariji član Hrvatskog društva skladatelja

Dva velikana hrvatske glazbe Hrvoje Hegedušić i Fedor Kopsa
Dva velikana hrvatske glazbe Hrvoje Hegedušić i Fedor Kopsa (hds.hr)
Više o

Fedor Kopsa

,

umro Fedor Kopsa

,

ZagrebFest

,

prvi jugoslavenski festival plesnih melodija

,

domaća glazba

,

šlageri

,

lake note

Kopsa je umro u Zagrebu 14. kolovoza u 96. godini života.

Kopsina vizija, odlično osmišljena i prilagođena tadašnjem vremenu, bila je postavljanje sustava valorizacije zabavne glazbe, angažiranje domaćih skladatelja, te kao rezultat stvaranje glazbenog proizvoda koji bi se distribuirao putem radija, gramofonskih ploča i tiskanih notnih materijala - klavirskih izvadaka za kućnu uporabu.

Kopsa je od 1961. godine živio u Njemačkoj, no i dalje je komponirao i sudjelovao u glazbenom životu Zagreba i Hrvatske.

Najznačajniju glazbenu ulogu Fedor Kopsa je odigrao kad je 1953. godine organizirao prvi jugoslavenski festival plesnih melodija, iz kojeg kasnije izrasta ZagrebFest.

O pedesetoj obljetnici ZagrebFesta 2003. godine biva odlikovan redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Ujesen 2008. godine, povodom 95. rođendana i 55. obljetnice Zagrebfesta Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je posebnu plaketu za zasluge u promicanju hrvatske glazbe.

Do samog kraja svog dugog i plodnog života Fedor Kopsa biva poslovno aktivan, zainteresiran za glazbu, živeći i putujući između Hannovera i Zagreba. Sahranjen je u obiteljskom krugu, navodi se u priopćenju HDS-a.

Izvor: Hina

20.08.2009. 16:50:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh