« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
HAZU

Preminuo akademik Dionis Emerik Sunko

Svoj priznati ugled u svijetu i u nas Sunko je stekao kao fizikalno-organski kemičar, jedan od utemeljitelja zagrebačke škole fizikalno-organske kemije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

matematika

,

profesor

,

fizika

,

optička iluzija

,

žuta zona

,

zelena zona

,

levitra

U Zagrebu je jučer u 88. godini preminuo vrsni kemičar i pedagog akademik Dionis Emerik Sunko, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Profesor Sunko djelovao je preko 50 godina na hrvatskoj i gotovo isto tako dugo na svjetskoj znanstvenoj sceni. Svoj priznati ugled u svijetu i u nas stekao je kao fizikalno-organski kemičar, jedan od utemeljitelja zagrebačke škole fizikalno-organske kemije koja je po svojim radovima zauzela zapaženo mjesto u svjetskoj kemijskoj znanosti.

S preko stotinu znanstvenih radova objavljenih u vodećim svjetskim kemijskim časopisima koji su citirani u mnogim udžbenicima i monografijama te kao pozvani predavač na međunarodnim simpozijima i gostujući profesor na pet uglednih američkih sveučilišta dostojno je predstavljao hrvatsku kemiju u svijetu.

Osim široke znanstvene i društvene djelatnosti kao nastavnik odgojio je mnoge generacije kemičara od kojih većina danas rade kao nastavnici i istraživači na sveučilištima i industrijskim laboratorijima u zemlji i inozemstvu. (hina/metro-portal)

17.07.2010. 14:07:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh