« Film
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
DOKUKINO

Premijera filma 'Gorbačov. Raj' u četvrtak u Dokukinu KIC

Premijera dokumentarca Vitalija Manskog o čovjeku koji je promijenio tijek povijesti dvadesetog stoljeća uz najavu ciklusa NASLJEĐE I DUHOVI SOVJETSKE ERE u Dokukinu KIC

Gorbačov. Raj
Gorbačov. Raj (Arhiva)
Više o

dokumentarci

,

Dokukino KIC

,

Gorbačov: Raj

Uz premijeru novog filma jednog od najvažnijih svjetskih dokumentarista, ruskog redatelja Vitalija Manskog, Gorbačov. Raj, u Dokukinu KIC u četvrtak3. veljače počinje ciklus pod nazivom Nasljeđe i dugovi sovjetske ere.

Nakon premijere filma Gorbačov. Raj s početkom u 19 sati, o posljednjem predsjedniku SSSR-a, arhitektu  Glasnosti i Perestrojke, održat će se i razgovor nakon projekcije u kojem će sudjelovati politolog dr. sc. Davor Boban, rusistica dr. sc. Ivana Peruško Vindakijević, novinar Vlado Vurušić, te povjesničar dr. sc. Tvrtko Jakovinakoji će ujedno i moderirati razgovor.

Kratka vladavina Mihaila Gorbačova obilježena je padom komunističkog carstva, „željezne zavjese" i rušenjem Berlinskog zida. Istodobno, pod njegovom vlašću eksplodirao je nuklearni pogon u Černobilu, a njegovo se uništenje zataškalo. Vojnici su lopatama okrutno ugušili prosvjede u Tbilisiju, s sovjetski su tenkovi prijetili te na kraju usmrtili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo - a vlastiti ga je narod osudio. Anketa povodom 30. godišnjice pada SSSR-a otkrila je da Rusi bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova smatraju najomraženijom osobom iz sovjetske ere pa čak i da je po omraženosti ispred samog Staljina.

U vrijeme sve većih rusko-europskih tenzija u Dokukinu KIC osvrnut ćemo se na priče svjedoka ne tako davne sovjetske prošlosti uz tri hvaljena dokumentarna filma iz suvremene produkcije. Uz film Vitalija Manskog Gorbačov. Raj u sklopu ciklusa gledamo i Skok Giedrė Žickytė o litavskom mornaru i njegovom (neuspješnom) prebjegu iz sovjetskih u američke ruke te Dan žena Dolye Gavanski o paralelnoj ženskoj povijesti Sovjetskog Saveza.

U petak 4. veljače u 21 sat na rasporedu je film litavske redateljice Giedrė Žickytė Skok o jednom mornaru koji u studenom 1970. godine pokušava prebjeći sa sovjetskog broda na američki u potrazi za slobodom - i američkim snom.  Prikazan diljem svijeta film je osvojio je mnoge nagrade, među njima i nagradu publike na prestižnom festivalu dokumentarnog filma DOCVILLE.

Subotnji termin u 19 sati rezerviran je za duhoviti i intimni dokumentarac Dolye Gavanski, Dan žena, o ženskim sudbinama u grčevito doba povijesnih i društvenih promjena u SSSR-u. U razgovoru s redateljicom govornice slobodno otkrivaju svoje misli, strahove i osjećaje. Među njima su mnoge poznate i snažne žene, poznata voditeljica Dina Grigoreva, Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, internetska senzacija Elena Krygina, 94-godišnja veteranka 2. svjetskog rata Marija Rokhlina, uz mnoge druge.

Ulaznice za sve filmove možete kupiti na pojedinim stranicama filmova (putem PayPala) ili rezervirati mailom. O epidemiološkim mjerama koje su na snazi, kao i potrebnim potvrdama za ulazak u kino čitajte ovdje.

03.02.2022. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh