« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
RASPAD KOALICIJE

Irski premijer priznao izborni poraz

Irski premijer na odlasku Brian Cowen priznao je u subotu velik izborni poraz svoje stranke, Fianne Fail, na parlamentarnim izborima održanim u petak

Fotografija vijesti
Više o

Irska

,

brian cowen

,

parlamentarni izbori

Na tim izborima je pobijedila oporbena stranka Fine Gael, prenosi Hina. "Kao demokrati prihvaćamo rezultat" izbora, rekao je Cowen, odgovarajući na upit javne radio-televizije RTE. "Ovo je težak dan za stranku", priznao je šef vlade, prve žrtve dužničke krize u Europi.

Fianna Fail koji je na vlasti već 14 godina, do nogu je potučen na parlamentarnim izborima održanim u petak, još je u subotu ujutro ocijenila izlazna anketa koju je objavio RTE. Stranka centra osvojila je tek 15,1 posto glasova, što je najgori rezultat u njezinoj povijesti, pa će broj njezinih zastupnika biti više nego trostruko umanjen.

Ovakav ishod glasovanja odgovor birača je na potporu Fianne Fail međunarodnome planu za spašavanje otoka vrijednom 85 milijarda eura, potpisanom s Europskom unijom i s Međunarodnim monetarnim fondom.

Cowen je taj program nevoljko prihvatio, popustivši pred pritiskom astronomskog proračunskog manjka (32 posto BDP-a u 2010.). No poziv u pomoć iz inozemstva povrijedio je nacionalni ponos Iraca i uzrokovao političku krizu u kojoj se raspala koalicijska vlada. Cowen je morao odustati od kandidature na ovim izborima i dati ostavku na predsjedničku dužnost u Fianni Fail.

27.02.2011. 09:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh