« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Prekinute blokade fakulteta u Osijeku i Splitu

Splitski i osječki studenti ne odustaju od zahtjeva, a pulski i zadarski nastavljaju blokadu.

(Željko Šop, CROPIX)
Više o

Split

,

Osijek

,

Pula

,

studentski prosvjed

,

Sveučilište u Rijeci

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

Sveučilište u Zadru

,

Filozofski fakultet Osijek

,

Ana Pintarić

,

Sveučilište u Osijeku

,

Sveučilište Jurja Dobrile

,

FESB

,

Učiteljski fakultet

,

Anđelka Peko

Na osječkome Filozofskom i Učiteljskom fakultetu, po riječima dekanica tih fakulteta, od osam sati ujutro u gotovo svim učionicama profesori održavaju nastavu.

Kako je rekla dekanica Filozofskog fakulte Ana Pintarić, nije bilo buke ni, kako je dodala, "klasičnog uznemiravanja koje su studenti jučer organizirali pjevanjem i sviranjem po hodnicima". Dodala je da ona kao dekanica podupire studentske zahtjeve, ponajprije za kvalitetno organiziranu nastavu, ali i onaj dio koji se odnosi na plaćanje studiranja. Kako je rekla, cijena po godini na Filozofskom fakultetu je pet tisuća kuna, a studenti su je mogli platiti u 10 rata. Napomenula je da su socijalno ugroženi studenti i oni studenti koji su postigli odlične rezultate nakon prve godine studiranja bili oslobođeni plaćanja.

Istaknula je da je više nego zadovoljna ponašanjem studenata tijekom blokade "jer su pokazali visoku svijest i odgovornost". Na tom je fakultetu 1.500 studenata i još sto apsolvenata.

Dekanica Učiteljskog fakulteta Anđelka Peko također je rekla da se je danas počela redovita nastava, dodajući kako na tom fakultetu koji je smješten na osječkome Filozofskom fakuletu studira 800 studenata.

Od predstavnika Nezavisne studentske inicijative s Filozofskog fakulteta se doznaje kako su sinoć održali plenum na kojem je 170 studenata bilo za nastavak blokade, 70 protiv, a 30 suzdržanih. Na večerašnjem plenumu dogovorit će se o daljnjem provođenju zahtjeva, od kojih neće odustati.

Splitska Nezavisna studentska inicijativa za danas nije najavila prosvjedne skupove, nego samo "Blokada party", koji će se održati večeras s početkom u 22 sata u Klubu Kocki, doznaje se od studenata. "Party" se organizira kao potpora fakultetima diljem Hrvatske koji su još u blokadi.

Sinoć je ispred Pravnog fakulteta održan plenum prosvjednika. Iako malobrojni, rekli su kako ne odustaju od svojih zahtjeva za besplatnim školovanjem za sve, dodajući kako nije ispunjen nijedan njihov zahtjev. U blokadi fakulteta neće im se pridružiti kolege s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) koji su na jučerašnjoj tribini to izglasovali.

Glasovovanje o blokadi fakulteta trajalo je do 20 sati. Aktivisti Nezavisne studentske inicijative tvrde kako je bilo napeto do samog kraja jer je u glasačkim kutijama bilo 160 listića protiv blokade, a 155 za blokadu.

Pulski studenti okupljeni u Nezavisnu inicijativu nastavljaju blokadu Sveučilišta Jurja Dobrile. U današnjem priopćenju za javnost navodi se da se osmog dana blokade Sveučilišta na plenum ponovno odazvao velik broj studenata, a budući da resorno ministarstvo i dalje odbija ispuniti njihove zahtjeve, blokada se nastavlja.

"Koliko ministar Primorac zanemaruje naše Sveučilište, pokazuje i činjenica da smo iz medija doznali za novi prijedlog Ministarstva, koji je navodno poslan svim sveučilištima u Hrvatskoj, no, nažalost, do nas nije stigao", kaže se u priopćenju Inicijative i dodaje da je upravo zbog toga "blokada sve jača i sve bolje organizirana" te s nestrpljenjem očekuju konkretan odgovor i jamstva ministra da će se pulskome Sveučilištu vratiti 1,5 milijuna kuna oduzetih rebalansom proračuna, što je bilo namijenjeno za izgradnju doma i menze.

Zadarsko Sveučilište još je u blokadi, a studenti prosvjednici, okupljeni oko Nezavisne studentske inicijative, danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli da će prihvatiti poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za razgovor. Taj razgovor bi se trebao održati u Zadru, ali još nije poznato kada. Kako su istaknuli na konferneciji za novinare, bit će to razgovori, a ne pregovori. Mi ćemo predstavnicima Ministarstva prenijeti svoje zahtjeve, a ključni je da visoko obrazovanje na svim razinama bude besplatno, istaknuli su. Do daljnjega blokada se nastavlja. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 15:40:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh