« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POSTIGNUT SPORAZUM

Prekida se štrajk u Osječkoj pivovari

Točke kolektivnog ugovora počet će se primjenivati odmah, a proizvodnja se nastavlja u utorak ujutro

(Igor Sambolec/Cropix)
Više o

prekid štrajka

,

Osječka pivovara

Predstavnici Uprave Osječke pivovare dd i Hrvatske udruge sindikata (HUS) popodne se postigli sporazum o prekidu štrajka, kojeg HUS u toj tvrtki organizira od 24. veljače, i temeljem kojega se sutra treba nastaviti s proizvodnjom, izvijestio je večeras osječki Županijski ured HUS-a.

Radnici okupljeni u HUS-u kao većinskom sindikatu u toj tvrtki započeli su štrajk nakon neuspjelog kolektivnog pregovaranja i mirenja s Upravom koja je potpisala kolektivni ugovor s manjinskim sindikatom PPDIV-a.

Voditelj toga Ureda Bruno Horvat izjavio je Hini kako je s Upravom postignut dogovor da će se točke kolektivnog ugovora, oko kojih je do sada postignuta suglasnost, odmah primjenjivati, a da će se na ostala prava, oko kojih do sada nije bilo suglasnosti, među kojima je i sporni katalog radnih mjesta, primjenjivati odredbe starog kolektivnog ugovora, dok se s Upravom ne potpiše novi ugovora.

Dodao je kako su ovakvim sporazumom stvoreni uvjeti za prekid štrajka, te da se proizvodnja treba nastaviti sutra ujutro.

Predsjednik Uprave i većinski vlasnik tvrtke Ivan Komak rekao je Hini kako je u razgovorima došlo do popuštanja s obje strane te da će se nastaviti razgovori o neusuglašenim pitanjima poput kataloga radnih mjesta, i uz posredovanje osječkog dogradonačelnika Ivana Vrdoljaka, kojega je kao posrednika u razgovorima imenovalo osječko Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

Ponovio je raniju tvrdnju kako "nitko od radnika neće završiti na ulici", ali da će nakon štrajka trebati uložiti dosta truda kako bi Osječka pivovara očuvala svoju poziciju na tržištu.

Osječki Županijski sud danas je kao neutemeljenu odbacio tužbu Uprave Osječke pivovare, koja je tražila da se štrajk, koji u toj tvrtki od 24. veljače organizira Hrvatska udruga sindikata (HUS), proglasi nezakonitim.

Sudsko vijeće je nakon višesatne rasprave i saslušanja svjedoka zaključilo kako je pri organiziranju štrajka poštovana zakonska procedura koju propisuje Zakon o radu, a da sindikati imaju pravo organizirati štrajk kao oblik zaštite interesa te prava radnika i svojih članova. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 20:03:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh