« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
HMM ...

Prehranom iz kamenog doba do vitke linije

Ovom dijetom promiče se način prehrane koji uključuje jedino namirnice koje su naši pretci mogli iskopati, ubrati ili uloviti

Organsko meso temelj je pećinske dijete
Organsko meso temelj je pećinske dijete (Shutterstock)
Više o

organska hrana

,

procesirana hrana

,

pećinska dijeta

Pećinska dijeta izdvaja se u poplavi novih trendova u prehrani svojom originalnošću, a radi se o ideji dr. Esther Blum koja u svojoj knjizi "Pećinske žene se ne debljaju: Drevne tajne brzog mršavljenje" promiče način prehrane koji uključuje jedino namirnice koje su naši pretci mogli iskopati, ubrati ili uloviti. Ukratko, puno voća, povrća i mesa.

Prema njenoj ideji, meso je ključ za podizanje razina dopamina i serotonina u organizmu i dostizana željene savršene linije, jer, kako kaže - prelijepe žene jedu meso. Pritom dodaje kako je nužno da meso bude od životinja koje su jele samo travu, kako bi sadržavalo potrebne omega-3 masne kiseline. 

Uz to, u njenom planu prehrane ne vrijede sve kalorije jednako, jer svježa riba, meso i voće i povrće uvijek imaju manje kalorija od procesirane hrane. Tako je, gostujući u jednoj TV emisiji, dala ideju za savršen obrok - organska govedina s avokadom, bademima i domaćim malinama. 

Ručak je bio sendvić od lososa i dva lista zelene salate bez kruh, dok su za večeru bili špageti s mesom, s tim da su špagete zapravo predstavljale tanko narezane tikvice.

Dr. Blum stalno ponavlja da prosječni Amerikanac godišnje unese 15 kilograma šećera i 30 kilograma žitarica, što ih čini bolesnim, umornim i pretilim. Njena dijeta uključuje 80 posto hrane i 20 posto vježbanja, koje također smatra ključnim za gubljenje kilograma. 

Na ovaj način, tvrdi dr. Blum, zapravo možete jesti više, jer od brojnih pacijenata je čula da jedu zdravo i vježbaju, no kilogrami jednostavno ne odlaze, pa ona zaključuje da ljudi jedu pogrešnu zdravu hranu. Prema njenim zaključcima, ljudsko je tijelo stvoreno tako da mu je potrebno puno manje ugljikohidrata nego što se prosječno unosi, pa predlaže izbacivanje namirnica punih glutena.

Uz to, naravno, ide i odricanje od tvornički proizvedene hrane i povratak prirodnim namirnicama. 

Osnovni principi dijete su zapravo vrlo jednostavni:

1. Jedite kvalitetne nemasne proteine, kao što je organska govedina i riba
2. Pažljivo birajte masnoće. Primjerice, maslinovo ulje i putar nemjerljivo su kvalitetniji od margarina napravljenog od hidrogeniziranih biljnih masti
3. Koštuničavo voće je dozvoljeno, ali u količinama koje bi i naši preci našli u prirodi, a to je oko ¼ šalice.
4. Izbacite iz prehrane namirnice koje sadrže gluten (sve vrste žitarica), jer su izravno povezane s alergijama, upalama i debljanjem
5. Izbjegavajte svu procesiranu hranu i ugljikohidrate uzimajte iz prirodnih izvora, voća i povrća

04.01.2014. 11:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh