« Film
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
FILMOVI

Pregled filmske 2020. – teška godina

Filmska 2020. godina za filmaše i publiku bila je teška - nikad manje snimljenih filmova, festivala i gledatelja u kinodvoranama

Loša godina, definitivno...
Loša godina, definitivno... (Arhiva)
Više o

film

,

2020.

Godina koju smo noćas ispratili na velike je kušnje stavila i filmsku industriju. Publika često nije smjela u kina, novi naslovi mahom se nisu mogli snimati. Pojedini festivali ipak su se uspjeli održati pa su neki filmski hitovi pronašli put do publike.

Planova je bilo puno, mnogi su ostali nerealizirani, a koliki su gubici, pokazat će tek godina pred nama.

Svjetska scena bez filmskih hitova

Filmska je godina počela potpuno neuobičajeno još kada je američka filmska akademija skupila hrabrost i Oscarom okrunila južnokorejskog 'Parazita' Bong Jun Hoa, kojeg prikazujemo na HTV1 večeras, 1. siječnja, od 21,05 sati. 

Održan je i 70. Berlinale gdje je Zlatni medvjed pripao iranskom filmu 'Nema zla', redatelja Mohamada Rasoulofa. Nakon toga sve staje - kina se zatvaraju ili rade sa smanjenim kapacitetima, mnogi festivali uključujući i Cannes se otkazuju.

- Najveći filmski hitovi miču se s programa, naravno zato što filmovi koji koštaju od 100 do 200 milijuna dolara ne mogu biti isplativi u vremenima kada su kina zatvorena, i zbog toga se sele na 2021. godinu. Nešto filmova, pogotovo niskobudžetnih, ipak je bilo prikazano jer su producenti vjerovali da mogu nešto zaraditi i s ovakvim obimom publike u kinima, a dobar dio odlazi na streaming platforme pa ih gledamo na televiziji, kaže filmski kritičar Dean Sinovčić.

Jedini pravi veliki hit u kinima ove godine je 'Tenet' Christophera Nolana koji je izvan SAD-a prošao solidno, ali je kući podbacio - to je bio znak STOP za sve druge.

Poslije ljeta održani su festivali u Torontu, San Sebastianu i Londonu: Iz tih festivala dobili smo filmove koji bi ove godine trebali ići na nominacije za Oscar. Favorit je film 'Nomadland' s Francis McDormand u glavnoj ulozi. Taj je film osvojio nagradu publike u Torontu što je vrlo znakovito, smatra Sinovčić.

Niz međunarodnih nagrada hrvatskim filmovima

Pandemijske brojke u ljeto su bile relativno povoljne pa je održan i Pulski filmski festival. Zlatnom arenom za najbolji film okitio se 'Tereza 37', redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice i glavne glumice Lane Barić.

- U ovoj našoj priči ima i gorkoga i slatkoga. I mislim da je bitno zbog pitanja pozicije žene u društvu, ne samo kod nas, nego u cijelome svijetu, izjavio je  u studenom prošle godine.

04.01.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh