« Fun
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PROGNOZA IZ MJEHURIĆA

Predvidite vrijeme pomoću šalice kave

Želite znati kakvo će biti vrijeme u sljedećih 12 sati, a nemate pri ruci internetsku vezu? Pogledajte ovaj stari trik svjetskih putnika i avanturista

Mjehurići u sredini? Ne zaboravite ponijeti kišobran!
Mjehurići u sredini? Ne zaboravite ponijeti kišobran! (Shutterstock)
Više o

kava

,

vremenska prognoza

,

savjeti trikovi

,

predviđanje vremena

Našli ste se usred pustinje, tundre ili urbane džungle bez pristupa pouzdanoj vremenskoj prognozi, ali iz nekog razloga uz sebe imate šalicu kave, čaja ili kakaa? Imamo odlične vijesti za vas. Naime, Backpacker Magazine otkriva nam jedan vrlo zanimljivi trik čiju učinkovitost možete bez problema isprobati i iz topline svog doma ili ureda.

Napravite šalicu omiljene kave. Dodavanje mlijeka i šećera nije nužno, ali je na taj način puno jednostavnije vidjeti mjehuriće u kavi. Kao što smo rekli u uvodu, vrući čaj ili kakao su također dovoljno dobri.

Natočite vrući napitak u šalicu i promatrajte mjehuriće. Ukoliko se mjehurići unutar deset sekundi počnu micati prema rubu šalice, to je dobar znak (osim ukoliko niste poljoprivrednik), budući da možete očekivati suho vrijeme sljedećih 12 sati.

S druge strane, ukoliko mjehurići duže vrijeme ostanu zbijeni na centru i oko centra, pripremite kišobrane, budući da vas u sljedećih 12 sati očekuje kišno i vlažno vrijeme.

Konačno, ukoliko se mjehurići pomiču prema rubu šalice, ali sporo, vrijeme će biti promjenjivo.

Ovaj je mehanizam sličan vrlo rudimentarnom barometru, budući da bi u teoriji visoki tlak trebao gurati mjehuriće prema rubu, a takav tlak nagovješćuje period sunčanog i suhog vremena. S druge strane, nizak tlak nagovješćuje promjenljivo i kišno vrijeme te neće pomicati mjehuriće prema rubu.

Ima li ovaj trik doista uporište u znanosti, isprobajte sami već danas te nam javite rezultate.

26.03.2012. 10:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh