« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
BIORAZNOLIKOST

Predstavljen web shop Parkova Hrvatske

Na događanju u Maksimiru obilježeni su i Međunarodni dan bioraznolikosti, Dan zaštite prirode Republike Hrvatske te Dan Nature 2000

Sjajan dan u Maksimiru
Sjajan dan u Maksimiru (Arhiva)
Više o

Dan bioraznolikosti

,

Parkovi Hrvatske

U sklopu događanja Dan bioraznolikosti, kojim su u zagrebačkom parku Maksimir obilježeni Međunarodni dan bioraznolikosti, Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Dan Nature 2000, predstavljen je novi web shop Parkovi Hrvatske.

Riječ je o novoj funkcionalnosti na web portalu www.parkovihrvatske.hr, zahvaljujući kojoj posjetitelji sa svih krajeva svijeta od sada svoju ulaznicu za posjet parkovima mogu kupiti i online. Obilježavanje Dana bioraznolikosti održano je u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Javne ustanove Maksimir te Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Priroda, a posebno ona zaštićena, jedna je od najvećih vrijednosti Hrvatske, dok su Parkovi Hrvatske zasigurno jedan od naših najprepoznatljivijih brendova. To potvrđuje i više od 3,5 milijuna posjetitelja naših 8 nacionalnih i 11 parkova prirode samo u prošloj godini. Kako bismo svima njima osigurali bolju informiranost o prirodnim vrijednostima i važnosti zdravih ekosustava za čovjeka, potrebno je podići razinu kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini. Tako je uvođenje web shopa za online kupnju ulaznica samo dio napora koje ulažemo u tom smjeru, a time uz uslugu za bolje planiranje boravka u prirodi omogućujemo posjetiteljima da primijete i one manje posjećene parkove" - izjavio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana bioraznolikosti je bioraznolikost i održivi turizam, a uspostava održivog upravljanja, s naglaskom na održivi razvoj i turizam, jedan je od ciljeva projekta PARCS u sklopu kojeg je i razvijen web shop. Projekt PARCS provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i UNDP u Republici Hrvatskoj sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF).

Na web shopu Parkova Hrvatske trenutno je moguće kupiti ulaznice za 14 od naših 19 parkova, dok će se ostali pridružiti kada se za to steknu tehnički uvjeti. Zahvaljujući web shopu, parkovi će sada moći bolje kontrolirati broj posjetitelja, posebno u ljetnim mjesecima kada je najveća posjećenost, dok će posjetitelji moći unaprijed planirati posjet i na vrijeme osigurati svoju ulaznicu. Događanjem u Maksimiru započinje i Tjedan parkova Hrvatske u sklopu kojeg naši parkovi organiziraju preko 50 različitih događanja za građane", izjavila je Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS.

Osim predstavljanja web shopa, posjetitelji događanja u Maksimiru imali su prilike upoznati se s ponudom i aktivnostima svih 19 hrvatskih parkova, pojedinim životinjskim vrstama poput ptica i paukova, biljnim vrstama Maksimira te fosilima, dok su djeca sudjelovala u igri Potraga za prirodnim blagom - uhvati biološku raznolikost.

Uz organizatore, svoje su aktivnosti u Maksimiru predstavili i National Geographic, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Narodno sveučilište Dubrava - Ekoklub, Udruge BIOM i Hyla, Hrvatsko geološko društvo, Udruga Hrvatski rendžer, županijske i lokalne javne ustanove za zaštitu prirode te brojni drugi.

Međunarodni dan bioraznolikosti, koji se obilježava 22. svibnja, proglasili su Ujedinjeni narodi kako bi upozorili na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Istog dana Republika Hrvatska obilježava Dan zaštite prirode, proglašen još 2003. godine, dok se ove godine 21. svibnja u Europi po prvi puta obilježava kao Dan Nature 2000. 

20.05.2017. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh