« Film
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
FMFS

Predstavljen 5. Festival mediteranskog filma Split

Jubilarni peti festival održavat će se u kinoteci Zlatna vrata i ljetnom kinu Bačvice u Splitu, a zatim kreće na turneju

Jubilarni 5. Festival mediteranskog filma
Jubilarni 5. Festival mediteranskog filma (FMFS)
Više o

Festival mediteranskog filma

,

FMFS

Film „Cezar mora umrijeti" dobitnik „Zlatnog medvjeda" u Berlinu, izraelski „Fusnota" s nominacijom za prestižnog Oscara, kao i grčki „Alpe" koji je na Festivalu u Veneciji osvojio nagradu za najbolji scenarij, zatim kino na plaži i turneja diljem Dalmacije tek su dio poslastica jubilarnog petog Festivala mediteranskog filma Split, koji će se održati od 2. do 9. lipnja u kinoteci Zlatna vrata i ljetnom kinu Bačvice.

- Po već iskušanom i od publike prepoznatom receptu, FMFS će i ove godine donijeti najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja, a u nekoliko programa bit će prikazano oko 50 dugometražnih i kratkometražnih filmova - rekao je direktor festivala Alen Munitić na predstavljanju u "Villi Rossina".

Hrvatske premijere

Zatim je otkrio dio programa FMFS-a:

- Izuzetno smo sretni što smo za jubilarni festival osigurali hrvatske premijere filmova „Cezar mora umrijeti" i „Fusnota". Prvi donosi priču o zatvorenicima koji pripremaju kazališnu predstavu i za njega su talijanska braća Taviani dobili Zlatnog medvjeda u Berlinu. „Fusnota" je izraelski film s nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a prati odnos oca i sina, koji postaju rivali u poslu kojim se obojica bave.

Na FMFS se vraća i Yorgos Lanthimos, redatelj grčkog filma "Očnjak", pobjednik trećeg izdanja našeg festivala. Ponosni smo što će će ovog puta Lanthimos u Split doći i osobno kako bi hrvatskoj publici predstavio svoj novi film „Alpe", za kojeg je na Festivalu u Veneciji dobio nagradu za najbolji scenarij. Biti će nam izuzetno zadovoljstvo pod Marjanom ugostiti autora koji je pokretač novog vala grčke kinematografije.

Peti festival ćemo otvoriti filmom libanonske redateljice Nadine Labaki „A gdje sada", koji je duhovita priča o suživotu muslimana i kršćana u malom selu. Njen film „Karamel" obilježio je naš prvi festival te ga pamtimo kao prvu rasprodanu projekciju.

Domaći dokumentarci

Splitske premijere na FMFS-u će ostvariti uspješni domaći dokumentarci „Marijine" autorice Željke Sukove, „Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević, zatim „Brda 21000" Silvija Mirošničenka, te „Blokada" Igora Bezinovića.

- Drago nam je što Festival iz godine u godinu postaje manifestacija u kojoj hrvatski autori splitskoj publici premijerno prikazuju svoje radove, a još više nas veseli što će svi autori biti prisutni na projekcijama - izrazio je zadovoljstvo Munitić.

Kompletan program, točan raspored projekcija i gosti, bit će poznati u tjednu uoči festivala, a večer prije otvorenja (1.lipnja) za sve građane je pripremljeno posebno iznenađenje.

Kino na plaži Bačvice

- Povodom petog rođendana organiziramo besplatnu projekciju filma na plaži Bačvice kao poklon publici koja nas je podržavala sve ove godine. Platno će biti postavljeno na pijesku uz sam rub mora, a publika će tog, nultog dana festivala, film moći pratiti sjedeći na ručnicima, ležaljkama ili na okolnim zidićima. Zahvaljujemo se Plaži Bačvice, gospodinu Unkoviću, kafiću Žbirac i „Villi Rossina" gdje ćemo se i družiti nakon projekcije - najavio je direktor festivala.

FMFS diljem Dalmacije i u Zagrebu

Najveća ovogodišnja novost je što FMFS neće završiti "spuštanjem zastora" i dodjelom nagrada, već će živjeti čitavog ljeta na turneji po Dalmaciji. O ovom projektu naziva "Kino mediteran" govorio je producent FMFS-a i koordinator turneje Goran Akrap.

- Nakon dvije godine planiranja, projekt  „Kino mediteran" konačno će ovoga ljeta, po završetku Festivala u Splitu, zaživjeti diljem Dalmacije sa željom da postane redovan gost dalmatinskih mjesta i gradova. Tijekom trodnevnih gostovanja prikazivat ćemo po 3 dugometražna filma iz našeg ovogodišnjeg programa, ali i dio sve popularnijeg kratkometražnog programa. Cilj nam je ljetnim kinima na barem nekoliko večeri vratiti sjaj kojeg su imala kao nekadašnja središta kulturnog života. Ove godine idemo u Makarsku, Imotski, Vrgorac, Sinj, Bol, Stari Grad, Hvar, Vis,  Komižu, Blato i Korčulu, a svima njima želimo zahvaliti na suradnji i potpori koju su pružili ovom projektu.

Gostovanje FMFS-a održati će se po prvi puta i u Zagrebu, u Kino Europi, odmah po završetku Festivala u Splitu.

Svi detalji o festivalu mogu se pronaći na stranici www.fmfs.hr, a natječaj za sve koji žele volontirati na ovogodišnjem FMFS-u je otvoren do 15. svibnja

07.05.2012. 16:37:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh