« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HOĆE LI VIŠE

Predstavili se posljednji kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a

Veljko Jančić koji je na prošlom natječaju bio najbliži izboru ipak je odustao od kandidature

(Drago Sopta/Cropix)
Više o

Josip Popovac

,

Veljko Jančić

,

Zoran Kalinić

,

Damir Šimunović

,

Goran Rotim

,

glavni ravnatelj HRT

,

Duško Radić

,

Goran Radoš

,

Jakov Sedlar

,

Marijo Kraljević

,

Vesna Dubovečak

Posljednjih deset od ukupno 19 kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a predstavilo se danas Programskom vijeću HRT-a koje će u nastavku sjednice poslijepodne birati novog čelnika javne radiotelevizije.

Iako je predstavio program rada, urednik u Informativnom programu HTV-a Veljko Jančić, koji je na prošlom propalom natječaju sa šest glasova bio najbliži izboru za koji je potrebno osam od deset glasova članova Programskog vijeća, odustao je od kandidature. On smatra da bi njegova kandidatura samo izazvala problem vijećnicima u daljnjem izboru te da će im njegov odustanak omogućiti da mirnije glasaju "za nekoga boljeg".

Privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac rekao je da je budućnost HRT-a distribucija programa putem interneta i TV distribucije. Zabrinjavajućim je ocijenio da HTV više gledaju generacije iznad 50 godina, dok mlađi više gledaju internet i komercijalne televizije.

Upitan o reakcijama premijerke Jadranke Kosor na jučerašnju emisiju "Nedjeljom u 2" u kojoj je gostovao novinar Drago Pilsel, rekao je da emisiju nije gledao, ali da će se pridržavati zakona po kojemu se demanti treba objaviti u emisiji u kojoj je povreda počinjena.

Odgovorio je i da je ugovoreno šest epizoda serijala "Tito", ali da je stvaralačkim angažmanom redatelja Antuna Vrdoljaka serijal narastao na 12 epizoda te da su se striktno držali klauzule ugovora. Upitan jesu li u serijalu povrijeđena autorska prava Veljka Bulajića rekao je da je koproducent serijala "Mediteran film" uredio sva prava korištenja dijelova materijala.

HTV-ovac Goran Rotim istaknuo je da u idućem razdoblju svaki prilog unutar HRT-a mora biti dovoljno kvalitetan kako bi bio objavljen u bilo kojoj zemlji Europske unije. Smatra da HRT mora biti među prvih pet javnih televizija unutar budućih 28 članica EU-a.

Direktor programa Hrvatskog radija Duško Radić rekao je da želi promjene u programskom i poslovnom smislu. Istaknuo je da se njemu, ako bude izabran, neće moći dogoditi da se kupe prava za prijenos Formule 1, a da se zbog štednje ne pošalje novinara na zimske paraolimpijske igre. Smatra da bi novi zakon o HRT-u trebao osigurati financijsku stabilnost, osigurati transparentnost izbora glavnih ljudi te uvesti nadzorni odbor.

Redatelj Jakov Sedlar smatra da bi HRT trebao promicati nacionalne i državne interese u zemlji i inozemstvu, prezentirati ekonomski razvoj države te čuvati povjesne i kulturne vrijednosti, ali da sada to ne čini. Smatra da bi s programa trebalo skinuti programe koji imaju gledanost ispod jedan posto, zatim ubrzati digitalizaciju arhive i katalogiziranje, povećati sadržaje koji donose značajne prihode te pokrenuti nove specijalizirane programe. Smatra da bi se glavni ravnatelj trebao miješati u program, a kazao je i da bi u program vratio "Latinicu".

Pomoćnik glavnog urednika HRT-a Damir Šimunović ustvrdio je da su sadašnji problemi u HRT-u samo eksplozija starih nagomilanih problema te da su svi problemi u organizacijskoj kulturi.

Zoran Kalinić rekao je da je zaštita javnog interesa glavna uloga HRT-a u društvu te da HRT treba restrukturirati i konsolidirati kako bi bio učinkovit, a HTV-ovac Marijo Kraljević smatra da je glavna uloga HRT-a očuvanje hrvatske povijesne baštine i kulturnog identiteta.

HRT-ovka Vesna Dubovečak smatra da se treba provesti nova organizacija prema novim multimedijskim sadržajima te nova sistematizacija radnih mjesta, a Goran Radoš s zagrebačkog Grafičkog fakulteta ocijenio je da HRT mora postati otvoreni servis te brinuti o hrvatskoj kulturi. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 17:11:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh