« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca

Predsjednik Srbije Tadić ili Nikolić

Odaziv birača u prvom krugu predsjedničkih izbora najveći još od 2000. kada se rušila Miloševićeva vlast

Više o

Srbija

,

izbori

,

nikolić

Prema  preliminarni podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) u drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji idu aktualni srbijanski predsjednik Boris Tadić i vođa radikala Tomislav Nikolić. Tadić je osvojio 35,4 posto glasova, dok je za Nikolića glasovalo 39,4 posto birača.

Ovi izbori važniji su nego prošlogodišnji parlamentarni izbori. Izborom Borisa Tadića ili Tomislava Nikolića bit će odabran put kojim će Srbija ići u budućnosti.”

Goran Svilanović
dužnosnik Pakta za stabilnost
Od ostalih sedam kandidata, prema procjenama izbornih rezultata, kandidat Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice Velimir Ilić osvojio je 310 tisuća glasova, kandidat Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić osvojio je 245 tisuća, a lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović 230 tisuća glasova, dok su svi ostali kandidati osvojili manje od pet posto glasova. S obzirom na to da su predizborna istraživanja predviđala ovakav rasplet situacije, drugi krug, kao i kandidati u njemu, nisu nikoga iznenadili. Međutim, iznenađenje prvog kruga svakako je odaziv građana na izbore. Prema procjenama CeSID-a na izbore je izašlo 62,8 posto građana s biračkim pravom, što je najveći broj nakon izbora 2000. godine, kada je srušen režim Slobodana Miloševića.

POBJEDA TADIĆA?Tadiću bi u drugom krugu trebao otići veći broj glasova koji su se u prvom ‘rasuli’ na ostale kandidate. Kao primjer se navode izbori iz 2004. godine kada je u drugom krugu Tadić izabran za predsjednika. Tada je u prvom krugu aktualni predsjednik Srbije osvojio 27,3 posto, a Nikolić 30,6 posto glasova. Analitičari procjenjuju da taj odaziv više pogoduje Tadiću nego Nikoliću. Naime, radikalsko biračko tijelo je disciplinirano, odnosno redovitije izlazi na izbore nego onaj dio birača koji su skloniji demokratskim snagama. Tadiću bi tako u drugom krugu trebao otići veći broj glasova koji su se u prvom ‘rasuli’ na ostale kandidate. Kao primjer se navode izbori iz 2004. godine kada je u drugom krugu Tadić izabran za predsjednika. Tada je u prvom krugu aktualni predsjednik Srbije osvojio 27,3 posto, a njegov protukandidat Nikolić 30,6 posto glasova. Također, u drugom krugu izbora presudna će biti i potpora koju će jednom od dvojice kandidata dati Vojislav Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije, koji su u prvom krugu podržali svog koalicijskog partnera Velimira Ilića. Unatoč svim procjenama, iz tabora Nikolićeve Srpske radikalne stranke jučer je nakon objave prvih rezultata najavljena pobjeda u drugom krugu.

Prvi krug izbora obilježila je i odluka Republičke izborne komisije da britanskim i američkim promatračima zabrani nadgledanje izbora. Vrhovni sud Srbije tu je odluku poništio jučer, samo 45 minuta prije otvaranja birališta.

Piše: mex
21.01.2008. 00:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh