« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AFERA ŽITO

Predsjednik i član uprave Đakovštine zadržani u dvodnevnom pritvoru

Kaznene prijave podnesene su protiv još pet odgovornih osoba iz tvrtke i pravne osobe Trgovačkog društva Đakovština d.d.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

kaznena prijava

,

Đakovština

,

afera žito

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku odredio je nakon sinoćnjeg ispitivanja dvojici privedenih iz afere "žito", predsjedniku i članu uprave "Đakovštine", 48-satno zadržavanje zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, izvijestio je danas na konferenciji za novinare glasnogovornik osječkoga Županijskog suda Miroslav Rožac.

U tom se roku Županijsko državno odvjetništvo treba očitovati o tome hoće li podnijeti kaznenu prijavu i odrediti im pritvor, kazao je Rožac.

Kaznene prijave podnesene su protiv još pet odgovornih osoba iz te tvrtke zbog zloporabe položaja i ovlasti, te protiv pravne osobe Trgovačkog društva "Đakovština" d.d. iz Đakova, kazao je Rožac.

Jučer je u osječku policiju privedeno sedam odgovornih osoba iz "Đakovštine", te je obavljeno kriminalističko istraživanje, nakon čega su dvije osobe, predsjednik uprave (Mijo Matić) i njezin član (Paško Gašpar) privedene istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku. Njih se tereti da su zloporabom položaja i ovlasti oštetili Ravnateljstvo za robne zalihe te nekoliko pravnih i fizičkih osoba za više od 27 milijuna kuna.

Istragu su zajedno proveli osječko-baranjska policija, osječko Županijsko državno odvjetništvo u suradnji s Ravnateljstvom policije.

Iz silosa "Đakovštine" nestalo je oko 3.000 tona pšenice i kukuruza, a tvrtka je u dugovima većim od 500 milijuna kuna. Državi koja je u 30-postotnom vlasništvu "Đakovština" duguje 50 milijuna kuna. Oko 1.600 seljaka, kooperanata oštećeno je za oko 18 milijuna kuna. Policija je najavila da se istražne radnje u "Đakovštini" nastavljaju. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 14:21:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh