« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
RIJEKA

Predloženo osnivanje stožera za slučaj otmice brodova

Trenutno se na otetim brodovima nalazi pet hrvatskih pomoraca.

(Corbis)
Više o

piratstvo

,

Sindikat pomoraca Hrvatske

,

Somalija

,

Adenski zaljev

,

hrvatski brodari

,

otmice brodova

,

pomorci

,

otmice na moru

,

nacionalni stožer

,

pomoć otetim pomorcima

Nacionalni stožer koji bi uspostavljao kontakte i osiguravao protok informacija u vezi s otmicama brodova na kojima su hrvatski pomorci je potreban, zaključeno je danas na radnom sastanku u Središnjem uredu Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH).

Na sastanku je predloženo da stožer bude uspostavljen pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te da u njegovu radu sudjeluju predstavnici SPH, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, brodara, posrednika pri zapošljavanju pomoraca, a po potrebi i predstavnici ministarstava obrane i unutarnjih poslova, doznaje se u SPH.

Stožer bi izradio upute o postupcima posada u slučaju piratskog napada, provjerio mogućnosti za pomoć brodovima pri prolasku opasnim područjem, pribavio podatke o posadama, izrađivao dnevni bilten i priopćenja za javnost te bi u dogovoru s vlasnicima brodova sudjelovao u pregovorima o oslobađanju.

Sastanak, na kojemu se raspravljalo o piratstvu i položaju hrvatskih pomoraca, organizirao je SPH, a sudjelovali su predstavnici ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija i mora, prometa i infrastrukture te udruga brodara "Mare nostrum" i "Crosma".

SPH će organizirati još jedan sastanak na kojem bi sudionici trebali iznijeti dodatne prijedloge, a Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predložit će da se stožer osnuje što prije.

Po podacima iz SPH, sada su među otetim brodovima dva broda s članovima posade iz Hrvatske - na brodu "Buccaneer" je jedan hrvatski pomorac, a na brodu "Pompei" su četvorica naših pomorca.

ITF (Međunarodna organizacija transportnih radnika - krovna sindikalna udruga) u pregovorima s brodarima i agencijama za ukrcaj pomoraca odredio je granice zone visokog rizika. Nova granica, osim Adenskog zaljeva, uključuje i pojas koji se, kako navodi SPH, ucrtava 205 nautičkih milja istočno od otoka Sokotre i ide na udaljenosti od 400 nautičkih milja od obale Somalije do 400 nautičkih milja istočno od somalijsko-kenijske granice.

Po ocjeni SPH, piratski napadi dosad su bili uspješni kada su napadnuti brodovi plovili malom brzinom, kad su imali nižu palubu, neodgovarajući plan puta i tijek obavješćivanja, loše postavljenu stražu ili nedovoljnu samozaštitu te kad je kasnila reakcija s brodova.

Od 20-ak tisuća hrvatskih pomoraca 6.000 plovi na domaćim brodovima, a ostali na brodovima stranih tvrtaka. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 18:24:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh