« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
STOJI ILI PADA?

Sanader i dalje misli da je ON država

MMF nećemo, banke i trgovce molimo, a Pelješki most i autoceste nemaju veze s proračunom, kaže premijer.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

Vlada

,

Stjepan Mesić

,

Jadranka Kosor

,

MMF

,

Hrvatske autoceste

,

rebalans proračuna

,

gospodarska kriza

,

kamate

,

državni proračun

,

Pelješki most

,

državne službe

,

Ivo Sanader

,

javne službe

,

rezanje plaća

,

Hrvatske ceste

Hrvatska Vlada danas je predložila rebalans proračuna kojim prihode proračuna za ovu godinu smanjuje za osam milijardi kuna, a rashode za 5,4 milijarde kuna te predložila zakonske izmjene po kojima bi plaće javnih službenika od 1. travnja određivala Vlada posebnom uredbom.

Od 1. travnja idemo s promijenjenim režimom, želimo jasno poručiti da Vlada zna koji su izazovi posrijedi i da ima odgovor na njih, kazao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade na kojoj je bio i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

"S proračunom stoji ili pada Vlada, stoji ili pada država", rekao je Sanader, poručivši da je Vlada spremna odgovoriti izazovima kriznog vremena.

Premijer je zahvalio sindikatima državnih službi, jer su pristali na rezanje plaća, a sindikalne čelnike javnih službi pozvao je na odgovornost. Uvjeren je da je većina učitelja, liječnika, medicinskih sestara i drugih javnih službenika spremna podnijeti dio tereta krize.

Predloženi zakon o osnovici plaće u javnim službama Saboru je upućen po hitnom postupku, a primjenjivao bi se dvije godine.

Podsjećajući na razgovore sa sindikatima pri čemu su oni državnih službi pristali na smanjenje plaća za 6 posto, a javnih ne, potpredsjednica Jadranka Kosor poručila je da Vlada ostaje otvorena za daljnje razgovore.Vlada je rebalansom predložila smanjenje prihoda proračuna sa 124 milijarde kuna na 116 milijardi, dok rashode planira smanjiti sa 126,9 milijardi na 121,5 milijardi kuna.

Rebalans je rebalans za očuvanje radnih mjesta, poručio je ministar financija Ivan Šuker, ističući da je cilj rebalansa i očuvanje socijalnih prava.

Premijer i ministar odbacili su zahtjeve da se krene u novi aranžman s MMF-om.

Vlada s MMF-om uvijek je imala dobru suradnju, ali prizivanje da dođe i vodi monetarnu i fiskalnu politiku ne bi bilo dobro, kaže Sanader. Tada bi MMF diktirao uvjete, tada ne bi bilo pitanje rezanja plaća za 6 ili 10 posto, nego 20 ili 30 posto, rekao je Sanader.

Uvjeren je da bi MMF tražo i rezanje mirovina, rodiljnih naknada i dječjih doplataka, a one, poručuje, ne dolaze u pitanje. S MMF-om smo razgovarali i razgovarat ćemo, sve mjere koje bi oni predložili ova Vlada ima snage i sama provesti, dodaje Šuker.

Premijer je i s današnje sjednice čvrsto podupro HNB-ovu politiku stabilnog tečaja, jer bi deprecijacija, kaže, dovela do "općeg rusvaja, bankrota građana i zemlje, te stampeda na banke".

Banke je još jednom pozvao da ne dižu kamate na stambene, ni na bilo koje druge kredite, a trgovce da odustanu od visokih marži, kakve su mogli ubirati u povoljnijim okolnostima. Marže ne moraju biti 30 ili 50 posto, već mogu biti i 15 ili 10 posto, poručio je trgovcima.

Sanader je odbacio tumačenja da bi Vlada trebala odustati od izgradnje Pelješkog mosta. Infrastrukturni projekti, kakvi su Pelješki most ili autoceste, nemaju veze s proračunom, ustvrdio je premijer.

"Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste nisu u sklopu državnog proračuna", kazao je Sanader, ističući kako infrastrukturni projekti imaju multiplikativni karakter, njihov je učinak odmah vidljiv na plaćama zaposlenih, poslovima kooperanata i vezane industrije.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić založio se za investicije i radove koji će omogućiti novu i veću vrijednost i brzo se vraćaju. "Ako se u to uklapa Pelješki most, onda se uklapa, ako ne, ništa nije sveta krava", rekao je Mesić.

Podsjetio je da prvi u krizu ulaze projektanti, koji za sobom vuku građevinare, ali i da projektanti, pa onda i građevinari prvi izlaze iz krize.

Mesić je suglasan da su najbolji načini prevladavanja krize očuvanje radnih mjesta i promjena strukture gospodarstva. (hina/metro-portal)

25.03.2009. 17:02:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh