« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
hrvatsko pravosuđe

Predlaže se Zakon o pravosudnoj akademiji

Ministar Šimonović kaže da ovaj zakon uvodi tihu revoluciju u pravosuđu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Hrvatski sabor

,

Ivan Šimonović

,

hrvatsko pravosuđe

,

pravosudna akademija

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu zakona o pravosudnoj akademiji, po kojemu bi se pravosudne ustanove od 2012. punile prvim naraštajem sudaca i državnih odvjetnika sa završenom dvogodišnjom izobrazbom u državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

Zakon je u prvom čitanju predstavio ministar pravosuđa Ivan Šimonović, koji je rekao da zakon uvodi "tihu revoluciju u pravosuđu", te da će, zbog objektivnih i transparentnih kriterija po kojima će se za suce i državne odvjetnike birati najbolji kandidati, zasigurno obilježiti iduće desetljeće hrvatskog pravosuđa.

Predviđa da je za rad škole potrebno 30,6 milijuna kuna na godinu, a primala bi kandidate s najboljim rezultatima na pravosudnom i prijamnom ispitu.

U trenutku upisa oni bi već bili primljeni u radni odnos i raspoređeni u odgovarajuće sudove i državna odvjetništva, gdje bi obavljali praktični dio nastave i radili kao savjetnici. Nakon uspješna školovanja u tim bi pravosudnim ustanovama bili imenovani za suce i državne odvjetnike.

Natječaj za prijam kandidata raspisivao bi se jednom na godinu, najkasnije do početka listopada, i to na temelju plana o potrebnom broju sudaca i zamjenika državnih odvjetnika koji za svaku kalendarsku godinu izrađuje ministarstvo pravosuđa.

Kandidate za suce biralo bi tročlano povjerenstvo koje bi između svojih članova imenovala Državno sudbeno vijeće i Državnoodvjetničko vijeće.

Na natječaj bi se mogli javiti kandidati koji su na pravosudnom ispitu ostvarili najmanje 70 bodova, a svaki kandidat bit će upućen i na psihološki test radi provjere socijalnih sposobnosti.

Akademiju bi vodili upravni odbor, programsko vijeće i ravnatelj s dva zamjenika - svi iz redova sudaca i državnih odvjetnika. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 10:58:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh