« Biznis
objavljeno prije 22 dana i 12 sati
NAPOKON

Predlaže se europska diploma u visokom obrazovanju

Europska komisija je predstavila plan za stvaranje prekograničnih prvostupničkih, magistarskih i doktorskih programa koji bi vodili prema “europskoj diplomi” i koji bi se temeljili na zajedničkim kriterijima

Dobra ideja
Dobra ideja (Metro)
Više o

europska diploma

Dobrovoljnu europsku diplomu dodjeljivalo bi zajednički nekoliko sveučilišta iz različitih zemalja ili eventualno europska pravna osoba koju bi osnovala takva sveučilišta. Time se želi zadržati i privući mlade talente unutar Europske unije i izvan nje. 

Riječ je o prijedlogu o dobrovoljnom sudjelovanju budući da EU nema gotovo nikakvih ovlasti u području obrazovanja.

"To je ponuda, a ne prijetnja nacionalnim ovlastima u području obrazovanja", rekao je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

U okviru paketa o visokom obrazovanju, Komisija je osim nacrta za europsku diplomu, predstavila i dvije preporuke: o europskom sustavu osiguranja kvalitete i priznavanja kvalitete u visokom obrazovanju te preporuku o privlačnim i održivim karijerama u visokom obrazovanju.

"Naša je vizija učiniti europsko visoko obrazovanje još konkurentnijim i povezanijim te osigurati mjesto Europe u globalnoj utrci za talentima", rekla je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova.

Komisija predlaže predlaže konkretan put suradnje između država članica EU-a i sektora visokog obrazovanja u cilju stvaranja europske diplome koja bi se automatski priznavala diljem EU-a. S obzirom na raznolikost europskih sustava visokog obrazovanja diljem Europe, Komisija predlaže postupan pristup za države članice prema europskoj diplomi.

Najmanje dva sveučilišta iz različitih država članica moralo bi sudjelovati u zajedničkom programu da bi mogli izdavati europske diplome.

Potpredsjednik Schinas i povjerenica Ivanova ističu da ovdje nije riječ o stvaranju "elitističkog programa", nego o mogućnosti otvorenu svima, privatnim i državnim sveučilištima.

"Za nekoliko godina, europska diploma naći će svoje mjesto pored velikih europskih dostignuća - šengenskog prostora, programa za razmjenu studenata Erasmus, jedinstvenog tržišta i eura", rekao je Schinas.

 

07.04.2024. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh