« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PREDAVANJE I RASPRAVA

Predavanje u Društvu arhitekata Zagreba

30. lipnja od 19h održat će se predavanje i otvorena rasprava o sustavima potpore i perspektivama za umjetnost u javnom prostoru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

Društvo arhitekata Zagreba

,

yamato 691 EH3 meteorit

,

wassonite

,

poziranje

aRs PUBLICae je višegodišnji projekt Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) i niza lokalnih partnera.  Cilj projekta je istraživanje mogućnosti sustavnog razvoja umjetnosti u javnom prostoru kao smislene cjeline instrumenata i mjera kulturne politike koji reguliraju ovo područje.

Projekt se sastoji od nekoliko cjelina: prezentacija, panela, diskusija, umjetničkih intervencija, istraživanja postojećih modela i legislativnih okvira, praksi, te propitivanja kontroverzi neizbježno vezanih uz temu javnog prostora..

30. lipnja u 19 sati u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ) će govoriti stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti. Tako će Katrina Petter govoriti o razlozima i načinima za potporu umjetnosti u javnom prostoru u Austriji i drugim europskim zemljama, a Slavica Radišić pružiti uvid u studije slučaja u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji s posebnim naglaskom na jednom od najstarijih pravno-financijskih instrumenata kulturne politike tzv. principu "1% za umjetnost".

Postotak za umjetnost je princip koji podrazumijeva da 1% od ukupnog ili jednog dijela budžeta namjenjenog izgradnji javnih građevina bude odvojen za njihovu dekoraciju ili realizaciju projekata umjetnosti u javnom prostoru.

Ovo okupljanje mišljeno je kao otvorena diskusija o datoj problematici, platforma koja okuplja najširi krug stručnjaka, administrativnu upravu, antropologe i etnologe, arhitekte, dizajnere, kulturne praktičare, kritičare i teoretičare, povjesničare, kritičare i teoretičare umjetnosti, umjetnike, te širi krug zainteresirane javnosti, kako bi se zajedničkim snagama pokušalo naći moguće smjerove razvoja umjetnosti u javnom prostoru kod nas.

29.06.2010. 17:38:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh