« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
BRAVO

Pravobraniteljica za djecu raspalila po vjeronauku u školama

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uputila je u petak poruku javnosti u povodu početka nove školske godine.

Ne tlačite djecu
Ne tlačite djecu (Arhiva)
Više o

škola

,

pravobraniteljica za djecu

,

vjeronauk

U poruci se poziva sve roditelje, učitelje i druge odrasle osobe koji sudjeluju u životu djece da ih podrže u nastojanju da ponovno uhvate korak s brojnim školskim obvezama, a sve vozače da se s posebnom pažnjom odnose prema najmlađim sudionicima u prometu.

"Prvašićima moramo pružiti najviše pažnje pa pozivam roditelje i djeci bliske osobe da im se što više posvete prvih dana škole. Učitelje i sve školske zaposlenike pozivam da im pomognu upoznati svoja prava i nove odgovornosti koje su stekli polaskom u školu, da budu strpljivi i s onim najsporijima, te da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se svako dijete u školi osjećalo dobrodošlo, prihvaćeno i sigurno", kaže u pismu dječja pravobraniteljica.

Pravobraniteljica je također Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uputila preporuke o zaštiti prava i interesa djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. Riječ je o ukupno dvadeset preporuka, prijedloga i stajališta koji se odnose na veliki broj područja te objedinjuju problematiku najčešćih pritužbi na kršenja prava djece u odgojno-obrazovnome sustavu.

U njima se navodi da je nužno osigurati kontinuirani rad i sustavno (su)financiranje pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, te da se nastavnici trebaju dodatno educirati za prepoznavanje njihovih potreba, kao i za rad s djecom s problemima u ponašanju.

Zadnjih godina suočavamo se sa sve većim brojem djece koja pate od socijalne ili školske fobije, pa posebno ističemo potrebu pravovremenog i koordiniranog pružanja pomoći i potpore toj djeci uz pronalaženje odgovarajućeg oblika njihova obrazovanja, uz suradnju s drugim stručnjacima iz sektora zdravstva i socijalne skrbi, napominje pravobraniteljica za djecu.

Preporučuje i da škole upoznaju roditelje i učenike s pravilima sigurne uporabe suvremenih tehnologija i informiraju djecu o posljedicama neprimjerene komunikacije na društvenim mrežama.

Također preporučuje da se u suradnji s osnivačima škola osiguraju sredstva za besplatnu školsku prehranu socijalno ugroženoj djeci, a školama da prije planiranja dodatnih sadržaja i aktivnosti (izleti, kulturni, sportski i drugi sadržaji) ispitaju mogućnosti roditelja i interes djece i mogućnosti njihova besplatnog osiguravanja za sve učenike ili da odaberu sadržaje i aktivnosti koji su cijenom pristupačni te da nastoje osigurati dodatnu potporu učenicima slabijih materijalnih mogućnosti.

Diskriminirajući sadržaj

Pravobraniteljica se osvrnula i na organiziranje vjerskih sadržaja u prostorima škole u sklopu aktivnosti i sadržaja koji su namijenjeni svim učenicima istaknuvši da "obvezivanje učenika, uključujući i one koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijedi, da sudjeluju u vjerskim sadržajima u školi ili na misama, upućuje na diskriminaciju djece po osnovi vjere i/ili uvjerenja i povredu Konvencije o pravima djeteta".

Također traži i uklanjanje "diskriminirajućih sadržaja iz udžbenika za vjeronauk".

"Uočivši da pojedini sadržaji udžbenika iz vjeronauka omalovažavaju i diskriminiraju djecu koja nisu vjernici, pravobraniteljica za djecu uputila je MZOS-u i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji preporuku da provedu nadzor nad sadržajima udžbenika i poduzmu potrebne radnje radi otklanjanja diskriminatornih sadržaja", stoji u priopćenju pravobraniteljice za djecu.

05.09.2015. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh