« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
NARAVNO!

Pravo na zdrav okoliš uključiti u temeljna prava

Zastupnici u Europskom parlamentu su u raspravi o pravu na zdrav okoliš, održanoj na ovotjednoj plenarnoj sjednici, zatražili da se takvo pravo jasno uključi u temeljna prava građana Europske unije

Ehhh...
Ehhh... (Arhiva)
Više o

temeljna prava

Mairead Mcguinness, povjerenica Komisije za financijske usluge, financijska stabilnost i unija tržišta kapitala, svoje obraćanje zastupnicima u utorak navečer u Strasbourgu započela je zaključkom da su "ljudska prava i zdrav okoliš" nerazdvojivi te istaknula da Komisija aktivno radi na provedbi EU-ove Povelje o temeljnim pravima koja traži da se zaštita okoliša integrira u politike EU-a.

„Prema toj Povelji traži se visoka razina zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete okoliša koji se moraju uključiti u politike EU-a i osigurati u skladu s načelima održivog razvoja", istaknula je povjerenica.

„Planetarna kriza je obilježila naše doba i s europskim Zelenim planom stavili smo borbu protiv onečišćenja okoliša i klimatskih promjena u samo središte naših aktivnosti", kazala je.

Povelja o temeljnim pravima EU-a u članku 37. kaže da visoka razina zaštite i poboljšanje kvalitete okoliša moraju biti integrirani u politike Unije i osigurane u skladu s načelom održivog razvoja.

Međutim, ovaj članak ne utvrđuje bilo koje pojedinačno pravo na zaštitu okoliša ili na zdrav okoliš, a to je u suprotnosti s pristupom usvojenim u mnogim nacionalnim ustavima država članica, koji ne samo da pripisuju državnim tijelima odgovornost za zaštitu okoliša, već i priznaju autonomno pravo na okoliš, istaknuli su zastupnici u raspravi.

24.10.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh