« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
BIOM

Pravilnik ugrožava zaštićene ptice na šaranskim ribnjacima

Udruga Biom upozorila je da prijedlog pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore za štete od raznih vrsta ptica i ostalih životinja ugrožava strogo zaštićene vrste ptica na šaranskim ribnjacima

Zaštićene ptice
Zaštićene ptice (Arhiva)
Više o

Udruga Biom

,

ribnjaci

Za prijedlog pravilnika o kojem se javna rasprava vodi putem e-Savjetovanja, udruga kaže da ne rješava glavne probleme štete na ribama u šaranskim ribnjacima, dok u nekim dijelovima ugrožava strogo zaštićene vrste ptica koje obitavaju na njima i zbog kojih se potpora dobiva.

Smatraju kako je važno da postoji sustav potpore za štete nastale od strogo zaštićenih vrsta jer se time omogućava suživot ptica i čovjeka te opstanak ugroženih vrsta, no nedopustivo je da prijedlog pravilnika dopušta ribnjacima da dobiju potporu za štete od ptica, a istovremeno organiziraju lov koji uznemiruje ptice.

Šaranski ribnjaci izuzetno su važna područja za gniježđenje, hranjenje i odmor ptica tijekom migracije i dio su ekološke mreže Natura 2000, kao područja očuvanja značajna za ptice. Samo na ribnjaku "Jelas polje", kažu u Biomu, obitava više od 40 vrsta ptica koje su ciljne vrste očuvanja za to područje ekološke mreže.

Umjesto lova neinvazivne mjere zaštite riba

Umjesto lova treba poticati korištenje neinvazivnih mjera zaštite riba, koje ne uključuju uznemiravanje svih ptica, ističe udruga.

Biom, koji se bavi zaštitom prirode u Hrvatskoj i predstavnik je BirdLifea u Hrvatskoj, u javnoj raspravi upozorio je da se propustilo riješiti glavno pitanje nastanka šteta na ribnjacima jer pravilnik predviđa naknadu štete od strogo zaštićenih vrsta, ali ne i od vrsta koje najčešće uzrokuju štete, kao što su veliki vranac i siva čaplja.

Napominju da su se te vrste u nedostatku boljih prirodnih staništa morale okrenuti ribnjacima kao izvoru hrane, te najčešće baš zbog njihovog hranjenja nastaju ekonomske štete na ribnjacima.

Aktivistima za zaštitu prirode je sporno i što pravilnik ne uzima u obzir potrebu za praćenjem stanja strogo zašitćenih vrsta ptica na ribnjacima, te što kontrolu na terenu provode samo zaposlenici Uprave za ribarstvo, dok se oni zalažu da u kontrolu budu uključeni i inspektori zaštite prirode.

Smatraju i da se potpora korisnicima treba oduzeti u slučaju da kontrola utvrdi da su ptice uznemiravane na ribnjacima, a pogotovo ako se utvrdi ilegalni lov ptica na ribnjaku.

17.03.2021. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh