« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Pratite uživo slijetanje rovera na Mars

Ovaj jedinstveni događaj će omogućiti sedam suvremenih kamera za koje su iz NASE obećali da će nam dočarati Mars kao nikad prije

Curiosity je vrijedan 2,5 milijarde dolara
Curiosity je vrijedan 2,5 milijarde dolara (NASA)
Više o

Mars

,

NASA

,

Curiosity

Svi entuzijasti u svemir i istraživanje će se razveseliti jer NASA je objavila kako će se slijetanje Curiositya na Mars moći svi pratiti.

U nedjelju, 5. Kolovoza, u pet sat ujutro po našem vremenu NASA će početi sa prijenosom slijetanja na Mars. Ovaj jedinstveni događaj će omogućiti sedam suvremenih kamera za koje su iz NASE obećali da će nam dočarati Mars kao nikad prije, tj. dočarat će ako preživi 'sedam minuta užasa', vrijeme u kojemu će rover ulaziti u Marsovu atmosferu prije nego što se, lagano, spusti na teren koristeći 'plutajuću zračnu dizalicu'.

Curiosity je težak jednu toni i koštao je 2,5 milijarde dolara. Cifra koja postaje još strašnija kad se sazna da se danas (ali po američkom vremenu) treba odvesti još jedna korekcija putanje. Korekcija koja se možda i ne izvede jer tim je uvjeren da će i u sadašnjem stanju sve proći kako treba.

Treba podsjetiti da se dijelom radi i o sreći jer je zbog neplanirane putanje satelita koji je trebao pratiti rover postojala mogućnost da rover ne bude u dometu satelita.

Slijetanje možete pratiti OVDJE.

03.08.2012. 20:57:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh