« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
KLIMA I POLITIKA

Povratak ledenog doba

Globalno zagrijavanje uskoro više neće biti omiljena tema političara i znanstvenika

Ledeno doba
Više o

globalno zagrijavanje

,

Al Gore

Globalno zagrijavanje, najpopularnija opća tema današnjice, polako prerasta u idealan poligon za sukobe znanstvenika, političara i ekologa. S jedne strane je Al Gore, predvodnik glasne većine koja tvrdi da je za predstojeću prirodnu kataklizmu odgovoran isključivo čovjek, dok je, s druge strane, sve veći broj tzv. klimatskih skeptika, koji vjeruju u teoriju urote i namjerno širenje straha i eko-psihoze.

- Čini se da preuveličavamo pitanje globalnog zagrijavanja kao da je riječ o nečem novom. Događalo se u povijesti, ne jednom nego više puta, zahvaljujući glacijalnim i interglacijalnim ciklusima – kaže Indijac B.P. Radhakrishna, vodeći svjetski geolog. Globalno zagrijavanje je, kao što je u više navrata dokazano, prirodni fenomen za kojim priroda ‘poseže’ po potrebi. Primjerice, kad god se količina ugljičnog dioksida u atmosferi poveća, tvrde ‘skeptici’, priroda se prilagodi oslabljivanjem ozonskog omotača i raznim drugim ‘mehanizmima’. Isto tako, predviđa se potpuno obnavljanje ozonskog omotača za otprilike sedamdeset godina.

Nismo, izgleda, ni toliki istrebljivači životinjskih i biljnih vrsta, kakvima sami sebe želimo prikazati. Naime, izračunato je da je oko 99 posto živih bića na Zemlji već izumrlo, a ipak trenutačno živimo u najplodnijem razdoblju i pretpostavlja se da ima više oblika života na planetu nego ikada prije.

U 2007. godini, u kojoj je UN svojim izvještajem proglasio čovjeka 90 posto odgovornim za klimatske promjene i u kojoj je Al Gore dobio Nobela za populariziranje tematike globalnog zagrijavanja, temperature diljem svijeta dosegle su rekordno niske vrijednosti, a stotine ljudi nisu umirale od zagrijavanja, nego od smrzavanja. Tako je nedavno ustvrdio geofizičar David Deming u The Washington Timesu, zaključivši pritom i da značajnijeg porasta temperature zraka nema već devet godina, da se Antarktika ponovno hladi te da je, što se uragana tiče, protekla godina bila treća najmirnija od 1966. godine. Deming nadalje nabraja u kojim je sve državama i kontinentima ova zima jedna od najhladnijih u novijoj povijesti i pritom je unaprijed začepio usta brojnim ‘katastrofičarima’ tvrdeći da to nipošto nisu posljedice famoznog općeg zatopljenja.

Čini se da nam nakon dugogodišnje strepnje od globalnog zagrijavanja slijedi novi najpopularniji strah - globalno zahlađenje. 

Piše: Marko Podrug
04.01.2008. 14:17:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh